El govern del Canadà eliminarà el consum dels plàstics d'un sol ús

Califòrnia ha aprovat una llei que restringeix l'ús de les palletes de plàstic.

El govern del Canadà eliminarà el consum dels plàstics d\'un sol ús
El govern del Canadà eliminarà el consum dels plàstics d'un sol ús

Es calcula que en els oceans hi ha uns 150 milions de tones de plàstic i que cada any que passa se n'afegeixen 8 milions més. Els científics també estimen que per al 2050 el pes del plàstic en els oceans superarà el dels peixos. 

Amb aquestes dades la societat comença a prendre consciència dels efectes i la perillositat de la contaminació produïda pels plàstics, i són molts els governs estatals i regionals que han anunciat mesures per a reduir o eliminar-ne l'ús.

El Canadà ja ha anunciat que eliminarà la utilització de plàstics d'un sol ús en les activitats del govern, i s'ha compromés a reduir-los en almenys el 75% cap al 2030, amb mesures que afectaran paquets, coberts, botelles i altres elements fabricats amb plàstic d'un sol ús.

Així ho ha dit la seua ministra de Medi Ambient, Catherine McKenna, qui ha afegit que destinarà 65 milions de dòlars canadencs a través del Banc Mundial, en un fons internacional, per a pal·liar l'efecte de l'ús de plàstics en països en desenvolupament, i que invertirà 12 milions de dòlars canadencs en tecnologies locals per ajudar a "aturar el flux de plàstics a l'oceà".

Aquest mateix país ja va presentar una iniciativa durant la celebració de la passada cimera del G-7 a la seua capital, Ottawa, amb la qual pretenia eliminar els plàstics dels oceans. Tot i que França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit i la UE van aprovar la proposta en la Cimera del G-7, els Estats Units i el Japó es van negar a firmar-la.

 

Ara, el Canadà vol aconseguir suports internacionals i que la seua iniciativa derive en un acord de l'Assemblea General de l'ONU i ha tornat a expressar la seua intenció de firmar la convenció sobre plàstics en els oceans. Les filials canadenques d'Ikea, Volvo, Unilever i Walmart, així com el gegant dels supermercats canadencs Loblaw, han donat suport a la proposta i han mostrat el seu compromís per a reduir les emissions de carboni de l'economia canadenca.

Califòrnia legisla contra les palletes

Califòrnia s'ha convertit en el primer estat dels Estats Units que aprova una llei que restringeix l'ús de les palletes de plàstic en els restaurants, que només podran proporcionar-ne si la clientela les demana específicament. Però aquestes restriccions s'obliden dels restaurants de menjar ràpid, que queden fora d'aquesta nova normativa. 

Algunes ciutats com San Francisco o Seattle han anat més enllà i han prohibit recentment l'ús de palletes en tots els casos. A més, la cadena de café Starbucks ha anunciat que al juliol de 2020 deixarà de gastar-les en els més de 28.000 d'establiments que té al món. 

El 2020 serà clau per a la Comunitat Valenciana

A la Comunitat Valenciana l'any 2020 és la data establida per a reduir la contaminació pels plàstics, ja que entrarà en vigor el Pla Integral de Residus. El govern valencià ja va anunciar durant la presentació del nou Pla, a l'inici de 2018, que aposta per l'ecodisseny i la substitució de plàstics per altres materials, sempre que existisca la possibilitat.

Segons aquest Pla quedarà prohibida la venda de coberts, plats, tasses i d'altres elements emprats per el consum d'aliments i que no encaixen en la directiva d'envasos i residus o que no siguen reciclables.  

També es prohibirà la venda de les càpsules de café d'un sol ús tal com les coneixem, i hi haurà restriccions sobre la distribució i comercialització de palletes, bastonets per a les orelles i els pals dels caramels que no estiguen fabricats amb materials compostables, ja siga mitjançant procediments orgànics o mecànics. 

Així mateix, es deixaran de vendre els productes que continguen nano o microplàstics, molt utilitzats per a la cosmètica, com ara els exfoliants, ja que acaben introduint-se en la cadena alimentària quan els ingereixen els animls menuts.

Les maquinetes d'afaitar, els cartutxos de tinta o tòner no reciclables i els encenedors també estaran afectats per la nova regulació.

També et pot interessar

stats