Els gossos poden detectar la Covid amb una precisió de fins al 94%

Un estudi remarca que aquesta precisió és superior a la que ofereixen les proves d'antígens, que se situa entre el 58 i el 77%

Un dels gossos de l'estudi sobre la detecció de Covid-19
Un dels gossos de l'estudi sobre la detecció de Covid-19 / Medical Detection Dogs/Neil Pollock (Efe)

Una investigació britànica mostra que els gossos entrenats podrien ser de gran ajuda com una primera eina de detecció ràpida en espais públics, com aeroports, si s'utilitzaren juntament amb mètodes tradicionals, com les proves PCR, per a confirmar-ne els resultats. Els gossos biodetectors poden identificar l'olor de la Covid-19 amb una taxa de precisió de fins al 94%, segons un estudi preliminar de l'associació britànica Medical Detection Dogs publicat aquest dilluns. La investigació, dirigida juntament amb l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres i la Universitat de Durham, va utilitzar mostres de més de 3.750 persones, com a camises, mascaretes i calcetins usats, per a entrenar sis gossos en la detecció de la Covid-19.

Els resultats inicials, encara pendents de revisió externa per part d'altres científics, apunten que els gossos van ser capaços d'identificar la malaltia en el 94% dels casos, una precisió superior a la que ofereixen les proves d'antígens, que se situa entre el 58 i el 77%.

L'estudi preliminar reflecteix, a més, que un sol gos pot examinar fins a 250 persones en una hora, considerablement més ràpid que la resta de mètodes de detecció de la Covid-19, apunten els experts.

"Saber que podem aprofitar el sorprenent poder del nas d'un gos per a detectar la Covid-19 de manera ràpida i no invasiva ens dona l'esperança de tornar a una forma de vida més normal", assegura en un comunicat Claire Guest, directora científica de Medical Detection Dogs i autora principal de l'assaig.

En l'estudi, els gossos –quatre llauradors i un working cocker spaniel– oloraven mostres en un sistema de suports que requeria una decisió de "si o no" en cada cas. Si identificaven presència de Covid-19, els gossos donaven indicacions com asseure's, espentar o mirar fixament cap avant, i si encertaven, rebien com recompensa menjar o joguets.

També et pot interessar