La Gloriosa Ensenya de l'Oriol ix en una solemne processó

Aquest diumenge s'ha commemorat el dia de la conquista de la ciutat per part dels cristians fa 780 anys

La Gloriosa Ensenya de l'Oriol ix en una solemne processó

La Gloriosa Ensenya de l'Oriol, datada del segle XVI, és una de les senyes d'identitat que configuren la idiosincràsia dels oriolans i oriolanes.

Aquest diumenge s'ha commemorat en la capital del Baix Segura el Dia de la Reconquista, una oportunitat de veure de prop aquest símbol amb orígens a l'època medieval.

Amb molta cura han baixat l'Oriol pel balcó de l'ajuntament, ja que la senyera oriolana no es pot inclinar davant ningú. Després, una solemne processó ha recorregut els carrers de la ciutat, ha fet parada a la catedral i a l'església de les Santes Justa i Rufina, i ha continuat en una desfilada. A la nit, es farà la retirada de la Gloriosa Ensenya del balcó principal de la casa consistorial.

La conquista de la ciutat per part dels cristians va implicar tant la corona de Castella com la d'Aragó. El 1266, Jaume I el Conqueridor va sufocar la revolta mudèjar i va prendre la ciutat per al seu gendre el rei Alfons X de Castella. Aquest fet, juntament amb la Llegenda de l'Armengola, es barregen per donar lloc a la celebració de la festa.

També et pot interessar

stats