La gent major reclama els seus drets amb motiu del seu dia internacional

Més del 60 per cent de la població de la Comunitat Valenciana és gent major i se senten més actius que mai.

La gent major reclama els seus drets amb motiu del seu dia internacional

A la Comunitat Valenciana més del 60 per cent de la població és gent major. Aquest segment de la ciutadania augmenta cada dia, i cada dia estan més actius, reclamen els seus drets i lluiten perquè els escolten. Amb motiu del Dia Internacional de la Gent Major s'han compartit actes de germanor amb la joventut de moltes ciutats del nostre territori.

 A  Castelló, el centre de la festa de la gent major ha estat el barri del Grup Reis. Allí, persones majors, joves, xiquetes i xiquets han compartit la jornada amb diferents actes. Tallers de ball, papiroflèxia o una paella feta amb llenya que s'ha cuinat per a veïnes i veins.

 À Punt_Mèdia ha pogut parlar amb algunes de les persones majors que hi han participat. Per exemple, amb Tomàs i la seua dona. Tenen més de 80 anys, viuen sols, són dependents i no reben cap ajuda social. Tomàs diu: " hem de pagar cada dia una dona que ens fa la feina de casa i fins i tot ens ajuda a alçar-nos i ens fa el menjar. Estem esperant que ens arribe l'ajuda a la dependència però està tardant massa".

 És evident que la població de gent major creix i cada vegada és més longeva. Al conjunt de l'estat són 9,5 milions de persones i s'estima que per al 2066 en seran 14 milions el que tindran més de 65 anys.  Però, quan es jubilen, sobretot les dones, es mantenen actives. Moltes ajuden els fills i s'ocupen dels nets. És el cas de Trinidad Ballester, una veïna de Castelló de 75 anys que ens ha assegurat que es troba molt bé de salut. Cobra una jubilació, tot i que diu que podria ser més elevada. Encara així, està molt participativa, li agrada anar a tallers de ball i de costura. Reclama un lloc en la societat i poder viure en dignitat.

 Però, un 20 per cent de la gent major necessita atenció, com ara els programes de menjar a casa que es duen a terme des de les institucions municipals. La regidora de Gent Major de Castelló, Mari Carme Ribera, subrratlla que l'Ajuntament treballa per a integrar en la societat la gent major, oferir programes socials als qui ho necessiten i també activitats lúdiques i de desenvolupament intel·lectual.

En definitiva es tracta d'un col·lectiu que hui dia reclama cada vegada més els seus drets perquè volen viure amb dignitat. Encara se senten joves i els queda molt a fer.

També et pot interessar