La Generalitat repartirà 8.000 filtres HEPA per a aules sense ventilació natural

El govern valencià envia a les escoles la guia de ventilació amb noves pautes a partir d'un estudi del CSIC.

Portada: Puig i el conseller Marzà, durant la presentació de la nova guia, aquest dilluns

L'estratègia valenciana contra la Covid-19 continua entenent la qüestió de la ventilació dels espais com un dels factors centrals. Per això, de cara a la baixada de temperatures que arribarà els pròxims mesos, la Generalitat ha distribuït entre els col·legis del territori aquest mateix dilluns la Guia de ventilació dels centres, un nou protocol el·laborat a partir dels estudis que el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha realitzat en les aules valencianes.

L'aposta del Botànic és la ventilació natural i continuada en les classes sempre que es puga i, en aquells espais en què no siga possible, recomana fer-ho en intervals de vora 30 minuts i en cada canvi de classe. I per a aquelles aules que no puguen ventilar-se de manera natural, el govern valencià enviarà fins a 8.000 filtres HEPA que ajuden a purificar l'aire. Així ho han anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller d'Educació, Vicent Marzà, que han comparegut aquest dilluns per a actualitzar les mesures implantades en les escoles emmarcades en les actuacions de prevenció contra el coronavirus.

El conseller Marzà, que ha fet balanç de les onze setmanes que ja han transcorregut de curs a la Comunitat Valenciana , ha afirmat que a hores d'ara el 81% dels col·legis no té cap aula confinada pel virus. La segona onada colpeja des de finals d'estiu el territori, però el sistema educatiu valencià està resistint l'envit de la pandèmia . Tot i que el mes d'octubre va registrar-se un lleuger repunt d'incidència en les aules, la setmana del 16 al 20 de novembre ha acabat amb el 98,7% d'aquestes sense cap tipus d'afectació per la Covid-19, ha precisat Marzà. Un 1,3% d'aules confinades que suposa, per primera vegada, una xifra més baixa que la registrada els set dies anteriors.

Ventilació natural, la prioritat

Tant Puig com el conseller Marzà han agraït a la comunitat educativa l'actuació "exemplar" que estan mantenint durant el transcurs del curs acadèmic 2020-2021 i han alabat el "respecte escrupolós" amb què han aplicat els protocols establits per l'administració. Però la satisfació, ha recalcat Marzà, és "prudent", i per això la Generalitat ha adoptat noves mesures per tal que els centres valencians continuen sent "referents de seguretat i salut" en la pandèmia. La nova guia sobre ventilació que s'ha enviat a les escoles busca precisament això, establir protocols d'actuació per tal de reduir riscos ara que arriba el fred.

El document, segons ha explicat el conseller, adapta a la realitat dels centres valencians l'estudi que el CSIC i l'Associació Mesura van elaborar el passat octubre amb recomanacions perquè la ventilació i la purificació de l'aire siga eficaç en funció de la grandària de l'espai, el nombre i edat de persones i l'activitat desenvolupada dins.

La guia prioritza la ventilació natural de les aules de forma continuada o, com a mínim, en períodes d'entre vint i trenta minuts, i sempre ventilació creuada en el canvi de classe. Diverses escoles s'han vist obligades aquest curs a habilitar altres espais per a fer classe amb l'objectiu de diversificar els grups i reduir el contacte social, aules que en ocasions no compleixen els requisits d'una correcta ventilació.

8.000 filtres HEPA

Per a solucionar-ho, la Generalitat ha iniciat ja el procediment per tal de proporcionar purificadors amb un filtre HEPA als centres que ho necessiten. Són filtres d'aire de partícules d'alta eficiència que eliminen més del 99,9% dels aerosols en els corrents d'aire que els travessen, fet que els fa idonis per a acabar amb el virus que podria haver-hi en els aerosols. Puig i Marzà han explicat que se'n repartiran fins a 8.000 unitats entre els centres valencians sostinguts amb fons públics (això inclou també els concertats). No han donat molts detalls sobre com es farà la distribució, però han avançat que la quantitat que arribe a cada escola estarà adaptada a la seua realitat i que s'enviaran en les pròximes setmanes i mesos.

També et pot interessar

stats