La Generalitat investiga una residència d’ancians de Llíria per presumptes maltractaments

L’administració ja havia sancionat el centre amb 174.000 euros per negligència.

Presència policial de les portes de la residència investigada
Presència policial de les portes de la residència investigada / À Punt NTC.

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha obert una investigació per maltractaments en una residència de Llíria (Camp de Túria) després que s’haja fet públic un vídeo, gravat per una extreballadora de la neteja, en què s’observa que els ancians estan lligats, a soles i sense supervisió del personal.

Davant d'aquestes imatges, la Generalitat ha anunciat que investigarà els fets per un presumpte abandonament en la cura de persones majors. Segons ha pogut saber À Punt Notícies, prèviament, l’administració ja havia sancionat aquest mateix centre amb 174.000 euros per negligència.

El centre té 150 places autoritzades, encara que aquestes fonts no han precisat quantes hi ha ocupades.

D'acord amb les dades facilitades, DomusVI va comprar el centre en novembre de 2018 i, des s'aleshores, la Conselleria d'Igualtat ha inspeccionat les instal·lacions en quatre ocasions en 2019. En elles, es van detectar diversos "incompliments greus" i alguns van ser esmenats gràcies a l'acció de la Conselleria, que té proposada una multa de 174.000 euros.

Entre els incompliments detectats s'inclou falta de personal mèdic i infermeria --ja esmenat--; mobiliari defectuós en habitacions --en procés d'esmena--; falta de cura d'algunes persones residents i incompliment del contracte per no tindre servei de perruqueria i podologia.

La investigació oberta per la conselleria coincideix amb un repunt dels casos en les residències de majors per la Covid-19. Aquest mateix dimarts s'ha sabut que hi ha 45 residències amb algun cas de coronavirus, unes xifres semblants a les del 25 de març.

La residència condemna les imatges i responsabilitza l’extreballadora

Hores després de fer-se pública la investigació, DomusVi i la residència Jardins de Llíria han emés un comunicat en què condemnen les imatges i atribueix a l’extreballadora haver-les difoses. En l'escrit, asseguren que no li van renovar el contracte per no complir amb les seues obligacions laborals. “Reiterem la nostra total repulsa davant de la mala praxi d'aquesta extreballadora, no sent representativa de la nostra labor de cuidar persones i sent una actuació totalment reprotxable i condemnable per a la companyia”, han manifestat.

D’altra banda, l’empresa responsable del centre ha explicat que les imatges corresponen a residents del centre que “per la seua avançada edat i problemes psicomotrius” havien patit una caiguda, als quals els treballadors van atendre “de manera immediata i amb total dedicació”.

Així mateix, ha informat que la direcció del centre ja està en contacte amb els familiars per a resoldre qualsevol dubte.

El Defensor del Pacient demana a la Fiscalia que intervinga

El Defensor del Pacient ha demanat a la Fiscalia Superior la intervenció urgent i el tancament de la residència. La presidenta de l'associació, Carmen Flores, ha assenyalat que la Fiscalia "no ha de consentir de cap manera" aquest tracte i per això la seua intervenció ha de ser "urgent i efectiva per a solucionar una cosa que no hauria hagut de passar mai".

En aquest sentit, ha recordat que la petició està fonamentada en l'article 262 de la Llei d'enjudiciament criminal que "obliga els qui pel seu càrrec, professió o ofici tinguen notícia d'algun delicte públic a denunciar-lo immediatament al jutge o al fiscal".

També et pot interessar

stats