La Generalitat investiga per "frau al consumidor" una empresa que conserva cossos per a fer-los reviure en el futur

És l'única d'Europa que disposa d'aquesta prestació, que té un cost de 200.000 euros més IVA per al client.

En imatge, les instal·lacions que assegura que tindrà l'empresa quan inicie l'activitat
En imatge, les instal·lacions que assegura que tindrà l'empresa quan inicie l'activitat / Cecryon

La Generalitat ha obert un expedient informatiu a una empresa assentada a Riba-roja de Túria que ofereix un servei de preservació de cadàvers en fred. 

La publicitat de la companyia assegura la conservació dels cossos a 196 graus sota zero durant un segle, amb l'objectiu que les persones "criopreservades" -en terminologia de la firma- puguen reviure en el futur quan la tecnologia ho permeta, una opció qüestionada per la comunitat científica però que ja ofereixen mig centenar de companyies a tot el món. La valenciana és l'única d'Europa que té aquesta prestació, que té un cost de 200.000 euros més IVA per al client.

A les acaballes de desembre, les conselleries d'Economia i Sanitat van coordinar d'ofici la inspecció de l'empresa després que diversos mitjans de comunicació es feren ressò de les activitats de l'empresa.

"Com a administració hem d'estar vigilants perquè això no es convertisca en un frau, tant de cara als consumidors com de cara als inversors", ha advertit el director general de Comerç, Natxo Costa.

En declaracions a À Punt, Costa ha explicat que, malgrat que l'empresa té llicència per a oferir serveis de cementeri i tanatori, encara no ha començat l'activitat i manca de material per a efectuar "una suposada criopreservació". 

"Els tenim en el radar", assegura el director general de Comerç, que tampoc descarta que l'expedient es tanque en fals. Costa recorda la dificultat que presenta l'expedient sobre una situació "confusa" que afecta uns fets que encara no s'han produït, la contractació de la congelació dels cadàvers i una hipotètica resurrecció que la mateixa companyia considera inviable ara mateix. 

"La transparència és absoluta amb els nostres clients", defén Javier Tapa, el gerent de l'empresa, que empara en aquesta proactivitat informativa bona part de la legalitat del projecte empresarial que representa i que compara amb la congelació d'embrions o de cordons umbilicals. "Si altres ho poden fer, per què nosaltres no?", es pregunta.

"Li diem al client què es pot fer i què no, què assegurem i què no podem assegurar. Ara mateix la tecnologia no permet la criogenització, i per això no hi ha frau. Informem només que existeix una possibilitat", explica Tapa, que assegura que una fundació paral·lela, finançada amb les aportacions dels clients, aportarà la garantia de continuïtat a l'empresa durant cent anys de congelació. 

El gerent confia que l'expedient informatiu no tindrà transcendència sancionadora i considera normal que l'administració sotmeta a verificació una empresa amb una activitat com la que desenvolupa. 

"De moment no hi ha activitat. Per això tampoc no som sancionables", afegeix. "Això és una iniciativa privada d'uns socis que extindran la possibilitat quan siga clar i transparent". 

També et pot interessar