La Generalitat instal·larà caixers automàtics en 124 municipis afectats pel despoblament

El Consell activarà una línia de finançament a interés zero per a generar oportunitats econòmiques en el món rural.

La Comunitat Valenciana ha perdut el 50% de les entitats bancàries des de 2008, sobretot a les zones d'interior
La Comunitat Valenciana ha perdut el 50% de les entitats bancàries des de 2008, sobretot a les zones d'interior

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha anunciat a Castelló l'aprovació d'un decret per a instal·lar caixers automàtics en 124 pobles de la Comunitat Valenciana que no tenen entitat bancària. Així mateix, ha avançat un programa de préstecs per a emprenedors i xicotetes empreses en 143 municipis amenaçats pel despoblament.

Les dues mesures anunciades són a curt termini i "han de complementar-se amb mesures estructurals", segons ha explicat el cap del Consell, que ha fet aquestes declaracions després de presidir la reunió de l'Agència Valenciana Antidespoblament amb els presidents de mancomunitats de municipis afectats per la pèrdua progressiva de població.

Puig ha destacat que al gener es traurà una convocatòria pública perquè se sumen els ajuntaments interessats en els caixers, després d'haver aconseguit "fa tres dies" l'autorització de la UE. Recorda que des de 2008 la Comunitat Valenciana "ha perdut el 50% de totes les entitats bancàries" i que amb el decret moltes persones "fonamentalment majors" recuperaran el servei bancari.

Préstecs a interés zero

El cap del Consell ha anunciat que també a partir de gener l'Institut Valencià de Finances oferirà una línia de préstecs públics a interés zero per a oferir potenciar l'activitat econòmica en 143 pobles afectats per la despoblació a fi de donar "l'oportunitat de viure en el món rural".

La Comunitat Valenciana pateix, segons Puig, un gran "desequilibri territorial" ja que "el 20% de la població viu en el 80% del territori" i està "en la situació de dificultat dins de l'anomenada Espanya buidada".

El president ha recordat que, davant aquesta situació, el Consell té en marxa altres mesures, com mantindre les escoles mentre hi haja alumnat, que l'augment de la inversió en consultoris mèdics, o la recerca de fórmules d'assistència per a les persones dependents que viuen al món rural.

Puig també ha anunciat una reunió amb les universitats a fi d'establir "quines mesures estructurals no curtterministes es poden abordar".

També et pot interessar

stats