La Generalitat inicia les actuacions per a pal·liar els danys de la borrasca Gloria

El govern espanyol planteja modificar el sistema de concessió d’ajudes, ja que aquestes catàstrofes són cada vegada més freqüents.

Treballs a la platja del Postiguet d’Alacant

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat l’acord per a iniciar les actuacions d’ajuda per la borrasca Gloria. A partir d’aquest dimarts, els municipis afectats disposen de 45 dies per presentar una memòria dels danys i demanar les ajudes corresponents.

Les estimacions dels danys, així com les despeses extraordinàries, han de ser presentades pels consistoris i els diferents departaments de la Generalitat. Les avaluarà l’Oficina Única Postemergències, que farà una valoració econòmica i després haurà de ser aprovada pel Consell.

La Generalitat ha instat al govern espanyol a declarar la zona com afectada greument per una emergència de Protecció Civil, i a la tramitació de les subvencions corresponents a cada cas. També sol·liciten l’activació del fons de solidaritat de la Unió Europea per a catàstrofes naturals greus. “La Comunitat Valenciana s’ha vist afectada per un temporal marítim, de neu, pluja, vent i fenòmens costaners d’una intensitat, extensió i abast inusitats que han afectat, fonamentalment, infraestructures del litoral”, apunta el Diari Oficial.

A les sol·licituds, coordinades per l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, s’ha d’adjuntar una memòria valorada de l’estimació de danys, testificar qualsevol altra subvenció rebuda o sol·licitada per a la mateixa finalitat i presentar un informe de l’amplitud del fenomen meteorològic al terme municipal, entre altres. Per a dur a terme les corresponents estimacions de danys, els municipis afectats podran tindre el suport dels serveis tècnics de la Generalitat i, en el seu cas, de les diputacions provincials.

Aquest acord manca d’una aportació econòmica concreta, a falta de les deliberacions del Consell.

El govern espanyol estudia mesures per a ajudar el sector agrícola

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha assegurat que el govern espanyol està estudiant quins “instruments” pot activar per a ajudar als agricultors que estan enfrontant una situació “excepcionalment dura” a causa de les conseqüències de la borrasca. “Tenim l’assegurança agrària, però caldrà veure quins altres instruments posem al servei per a respondre a aquesta situació excepcionalment dura”, ha assenyalat a la seua arribada a la reunió de ministres d’Agricultura de la Unió Europea a Brussel·les.

El Consell de Ministres d’aquest dimarts té previst abordar la situació que ha deixat al litoral la borrasca, després de la reunió extraordinària convocada per Pedro Sánchez per a avaluar els danys i activar les ajudes. D’aquella reunió es va saber que el govern ha plantejat modificar el sistema de concessió d’ajudes, ja que aquestes catàstrofes són cada vegada més freqüents a conseqüència del canvi climàtic.

També et pot interessar

stats