La Generalitat incorpora els informes d'impacte sobre gènere i infància al recurs contra l'anul·lació del Pativel

La sentència deixa sense protecció moltes zones del territori, com l'entorn de la platja de la Renegada, a Orpesa.

Habitatges a l'entorn de la platja de la Renegada, a Orpesa
Habitatges a l'entorn de la platja de la Renegada, a Orpesa / Arxiu

L'entorn de la platja de la Renegada, a Orpesa, podria quedar desprotegit per l'anul·lació del Pativel, el pla de protecció del litoral valencià. La decisió del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana obri la porta a la reactivació de plans urbanístics com el d'aquesta zona costanera. La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha defensat el recurs de cassació que ha presentat el Consell i ha argumentat que els informes d'impacte sobre gènere i infància "figuren incorporats a l'expedient".

El Tribunal Superior de Justícia va tombar dijous el Pativel, el pla de protecció del litoral valencià, adduint defectes de forma com la falta d'una memòria econòmica i un informe de perspectiva de gènere. El TSJ, entre altres arguments, apuntava que no existeix en l'expedient estudie econòmic que reflectisca els costos de la seua implementació ni la repercussió que suposa per a les propietats afectades. Sobre aquests últims informes, Oltra ha fet referència al del Consell Jurídic Consultiu, en el qual "s'explicita que figuren incorporats a l'expedient". A més, ha manifestat que la Generalitat "s'ha ajustat a la doctrina del Tribunal Suprem".

Aprovat el maig del 2018, el Pativel va ser un dels projectes estrela del Botànic de la legislatura passada. Un instrument que pretenia preservar la primera línia de costa, frenar la destrucció del litoral i adaptar el territori al canvi climàtic. La vicepresidenta ha assenyalat que l'objectiu del Pativel és "la conservació activa de més de 7.500 hectàrees de sòls i el catàleg de platges de la Comunitat sent que el litoral és un dels actius més valuosos de la Comunitat, mentre que també suporta una pressió d'usos públics molt forta". Per això, defensa que el pla té com a objectiu "preservar aquest espai tan fràgil i amenaçat" i compatibilitzar l'activitat respecte als valors ambientals i paisatgístics per als primers 500 metres de costa.

A Orpesa, a la Plana Alta, la nul·litat del pla d'acció territorial afecta de manera directa multitud d'habitatges i de solars que ara es podrien construir. En aquest municipi és on, precisament, va nàixer l'Associació d'Afectats pel Pativel. L'Ajuntament d'Orpesa lamenta la sentència i confia que el Tribunal Suprem considere el recurs de la Generalitat.

També et pot interessar

stats