La Generalitat estudia la possibilitat de sol·licitar el toc de queda per l’avanç dels contagis

Puig ha assegurat en Twitter que no descarta prendre mesures “més restrictives” per a contindre la segona onada.

Persones passejant amb mascareta al carrer Xàtiva de València
Persones passejant amb mascareta al carrer Xàtiva de València / Nacho Doce (Reuters)

Davant l’increment dels contagis per coronavirus a la Comunitat Valenciana en les dues últimes setmanes, la Generalitat estudia la possibilitat de sol·licitar el toc de queda al govern espanyol, segons ha pogut saber À Punt Notícies.

Aquest dimarts s’ha notificat la xifra rècord de positius diaris al territori valencià des de l’inici de la pandèmia, amb 1.318 en l’últim dia. Tot i que la Comunitat Valenciana és una de les autonomies amb millors indicadors de la pandèmia, amb 69 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies, l’evolució de la pandèmia ha anat empitjorant en les dues últimes setmanes. En aquests moments hi ha 6.723 persones malaltes de Covid-19, vora huit-centes més que dilluns.

En fer-se públic el balanç diari dels contagis, el cap del Consell, Ximo Puig, ha assegurat a través de les xarxes que no descartava prendre mesures “més restrictives” per a contindre la segona onada al territori valencià. A més, ha fet una crida a la responsabilitat i ha incidit que abaixar la guàrdia seria un “greu error”.

Així, el govern valencià estudia traslladar aquesta postura en el pròxim Consell Interterritorial de Sanitat, on el govern central estudiarà amb les comunitats autònomes com posar en marxa la mesura per a frenar l’onada de contagis a tot el territori espanyol. Les mesures es podrien prendre en un Consell de Ministres extraordinari, que se celebraria el pròxim divendres.

Què és el toc de queda?

A falta que de definir bé la mesura per part del govern espanyol, el toc de queda implica la prohibició o restricció a qualsevol ciutadà de circular lliurement pels carrers. En aquest cas, tal com s'ha fet a altres països com França, podria aplicar-se dins d'uns horaris establits, habitualment de nit.

Per aplicar el toc de queda s’hauria de decretar l’estat d’alarma a tot l’Estat o en part del territori, així com un suficient consens polític, que encara és incert. La restricció, decretada en l'actualitat a París i huit àrees metropolitanes entre altres llocs, no està especificada en la legislació espanyola i reobri el debat jurídic sobre com aplicar-lo i sobre la limitació de drets fonamentals.

Altres exemples de països europeus que l'han aplicat son Bèlgica (entre la mitjanit i les cinc de la matinada) i Eslovènia (entre les 21:00 i les 06:00). Itàlia l'ha imposat a les regions de Llombardia i Campània.

L'última vegada que es va aplicar a Espanya va ser amb l'intent de cop d'estat del 23 de febrer del 1981 i va ser a València quan el tinent general Milans del Bosch va limitar la mobilitat entre els 21:00 hores i les 07 del matí.

Catalunya, Madrid, Galícia i Castella i Lleó tampoc en descarten la mesura

La primera comunitat autònoma a mostrar-se partidària del toc de queda ha sigut Madrid. El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha assegurat que estudien demanar al govern espanyol que declare el toc de queda per a aconseguir que no hi haja cap mena de mobilitat en determinades hores del dia. Al seu parer, la mesura "no seria aplicable només a Madrid sinó a tot Espanya".

A Catalunya, el secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha indicat que li interessa com està funcionant la restricció a països com ara França, perquè "hui dia no hi ha evidència de l'efectivitat d'aquesta mesura", encara que no l’ha descartada per a Catalunya.

Castella i Lleó és partidària d'introduir el toc de queda, encara que creu que ha de ser una mesura "conjunta i per a tot Espanya", mentre que el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha advocat per determinar "què s'entén per toc de queda" perquè no hi haja confusió: si és limitar activitats concretes durant un temps o impedir la mobilitat absoluta.

També et pot interessar

stats