La Generalitat entrega les restes de dèsset víctimes del franquisme exhumades al cementeri de Paterna

Per a dur a terme les identificacions, les investigadores de Fisabio han recollit un total de 551 mostres biològiques dels familiars de les víctimes

Familiars reben les restes d'una de les víctimes del franquisme
Familiars reben les restes d'una de les víctimes del franquisme / GVA

La Generalitat, juntament amb Fisabio i la Universitat de València ha lliurat aquest dissabte les restes de dèsset víctimes de la repressió franquista exhumades a les fosses 21, 22 i 112 del cementeri de Paterna (Horta Nord).

"Estem tancant ferides que estaven obertes des de fa molt temps", ha afirmat la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, que ha presidit l'acte.

La consellera ha garantit que es mantindran aquestes tasques perquè "l'obligació de la Generalitat és que les víctimes i els seus familiars puguen reconstruir una història familiar ocultada fins ara pel terror institucional".

Així mateix, ha agraït la labor a les associacions de familiars i grups de cerca per a mantindre la memòria de les víctimes i la demanda de justícia i reparació malgrat "totes les dificultats, les crítiques, fins i tot durant els anys en què l'administració donava l'esquena".

"Estem avançant en matèria d'identificació i hem aconseguit identificar a un total de 45 víctimes de les fosses 21, 22 i 112", ha apuntat Pérez Garijo, al mateix temps que ha incidit en el fet que "per fi es posa una mica de llum després de tants anys de foscor i es poden entregar les restes de dèsset víctimes assassinades al juliol, novembre i desembre de 1939".

Per a dur a terme les identificacions, les investigadores de Fisabio han recollit un total de 551 mostres biològiques dels familiars de les víctimes. S'han organitzat recollides en diferents centres sanitaris de la Comunitat Valenciana: dos de la província de Castelló, cinc de la de València i tres de la d'Alacant. A més, en casos de familiars amb avançada edat, problemes de salut o mobilitat, es van programar recollides en els domicilis corresponents.

La cerimònia de reparació a les víctimes de la repressió franquista celebrada al monestir de Sant Miquel dels Reis ha tingut la intervenció de la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, Toñi Serna; així com de la presidenta de la fossa 112, Carmen Gómez; de la fossa 21, Pilar Taberner, i la secretària de la fossa 22, Sonia Martínez, que han intervingut durant l'acte d'homenatge. També ha assistit una nombrosa representació de familiars de les víctimes i d'entitats memorialistes.

En finalitzar la cerimònia de reconeixement públic a les víctimes, s'han entregat les restes als familiars de les tres fosses i s'ha interpretat la peça musical Ària de la Suite núm. 3 de Johann Sebastian Bach.

També et pot interessar

stats