La Generalitat crea un registre d'agents immobiliaris per a "garantir la protecció de propietaris i llogaters"

Illueca destaca el paper de l'eina per a “estabilitzar” la situació del sector i combatre "l'intrusisme"

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, aquest dilluns
El vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, aquest dilluns / Generalitat

Els agents immobiliaris valencians tenen des d'aquest dilluns un registre obligatori on hauran d'inscriure's per a desenvolupar l'activitat. És una eina pionera al territori que ha posat en marxa la Generalitat per a protegir la clientela davant de qualsevol error o frau en la intermediació de compravenda. Tindre un local obert al públic, l'assegurança civil i una experiència mínima de 200 hores de formació són alguns dels requisits que cal complir per a aconseguir el distintiu creat per la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.

Durant la presentació el conseller del ram, Héctor Illueca, ha assegurat que el Registre d'Agents d'Intermediació Immobiliària permetrà "garantir la protecció de propietaris i inquilins, beneficiarà els professionals del sector i, en última instància, millorarà la qualitat del sector immobiliari". Amb motiu de la posada de llarg de l'eina, la vicepresidència segona ha organitzat una jornada en col·laboració de les associacions UCCV, Avacu, Tyrius, Asicval i Coapi per a desgranar com funcionarà, què opina la societat i els sectors implicats i la importància dels agents d'intermediació immobiliària.

Illueca ha precisat que el registre naix arran d'"una demanda històrica", un consens tant d'usuaris com dels professionals que actuen en el mercat immobiliari. Segons ha dit, la liberalització del sector en els últims anys ha provocat situacions d'"intrusisme" dins de la professió i això ha generat inseguretat en les operacions de compravenda i desprotecció de persones que volien accedir a un lloguer i que podien ser enganyades o fins i tot estafades.

Fins ara, a la Comunitat Valenciana no hi havia cap classe de mecanisme per a poder conéixer qui es dedicava a oferir serveis d'intermediació immobiliària, però amb la creació del nou registre es pretén posar blanc sobre negre en el sector i “estabilitzar” la situació. A partir d'ara, serà obligatori figurar-hi i oferir unes garanties mínimes de formació, així com avals i assegurances que certifiquen que l'activitat cobreix la clientela de qualsevol errada o frau en l'actuació. Hi ha diverses comunitats autònomes com ara Madrid, Andalusia, les illes Canàries o Múrcia on ja existeixen aquests instruments.

Normativa vigent

La Llei 2/2017, de 3 de febrer, per la funció social de l'habitatge de la Comunitat Valenciana incorpora una sèrie de mesures dirigides al foment de la mediació d'accions positives, destinades a facilitar per tots els mitjans factibles una oferta d'habitatge assequible tan àmplia com siga possible. En la disposició addicional sisena estableix que, per a promoure la transparència en el sector i garantir la protecció d'arrendadors i arrendataris, es crearà un registre obligatori d'agents immobiliaris adscrit a la Conselleria competent. També es regularan per decret les característiques i el desenvolupament d'aquest inventari, els terminis i el procediment.

També et pot interessar

stats