Generalitat i agricultors pacten cremar la palla de l'arròs per zones i en torns bianuals

Els llauradors coneixeran el moment idoni per a la crema mitjançant una aplicació mòbil del CEAM.

Imatge de la reunió dels secretaris autonòmics d’Agricultura i Medi Ambient amb els representants del sector arrosser
Imatge de la reunió dels secretaris autonòmics d’Agricultura i Medi Ambient amb els representants del sector arrosser / GVA

La Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient ha consensuat un pla amb el sector arrosser que estableix quan i com es cremarà la palla de l'arròs durant els pròxims quatre anys al Parc Natural de l’Albufera.

El pla de gestió de la palla de l’arròs divideix l’Albufera en dues zones, A i B, en les quals estableix una crema de manera alterna. Enguany només podran cremar-la els bancals de la zona B. 

Amb aquesta mesura es vol minimitzar la contaminació i les molèsties que genera la crema, sense perdre de vista els problemes que ocasiona que la palla es quede al bancal. 

La decisió l’han acordada en una reunió entre representants dels ajuntaments del Parc Natural, de la Diputació de València, de les organitzacions i cooperatives agràries i els secretaris autonòmics d’Agricultura i Medi Ambient. 

Mitjançant un comunicat, la Generalitat ha destacat la voluntat de consens entre les parts per a trobar alternatives al model actual de crema de la palla de l’arròs –associat amb problemes per a la població i el medi ambient– així com per a donar valor afegit a la palla. 

En aquest sentit, el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, ha destacat la intenció de la Generalitat d'anar reduint les cremes i consolidar la palla de l'arròs com a producte, i no com un residu que cal incinerar. 

Enguany es preveu arreplegar 5.000 tones de palla per a alimentar el bestiar. Els treballs els farà l’empresa pública Vaersa i els finançarà la Conselleria. 

A pesar de l’acord, els llauradors pensen que la idea està lluny de ser definitiva. El responsable de la sectorial arrossera de l’Associació Valenciana d’Agricultors, Miguel Minguet, és partidari de continuar buscant una tecnologia que permeta retirar la palla per complet, una situació que ara mateix continua sent impossible, 

Una app per a reduir les molèsties de la crema

A més, com a novetat, enguany els llauradors tindran l’ajuda d’una aplicació mòbil que els informarà dels dies favorables per a cremar. L’aplicació, que ha elaborat la fundació Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani, informa sobre el règim de vents i les condicions meteorològiques favorables perquè el fum de la crema es desplace cap a la mar i no en direcció als nuclis urbans.

També et pot interessar

stats