La Generalitat actualitza els vestigis franquistes i en censa 292 pendents de retirar

Enguany s'han retirat, suprimit o revocat 43 vestigis entre símbols, plaques, noms de carrers o espais públics

El llarg camí per a l’eliminació dels vestigis franquistes
El llarg camí per a l’eliminació dels vestigis franquistes / À Punt NTC

La Generalitat ha publicat la primera actualització del Catàleg de vestigis de la Guerra Civil i la Dictadura, un registre obert que inclou 292 vestigis entre símbols, plaques, noms de carrers o espais públics, honors i altres que encara han de ser retirats o eliminats al territori valencià.

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) la resolució per la qual es modifica i actualitza aquest catàleg, així com la relació d'elements contraris a la memòria democràtica i a la dignitat de les víctimes.

Ha transcorregut més d'un any des de la publicació d’aquest catàleg el setembre del 2021 i s'ha procedit a una actualització per a incloure aquells que han sigut comunicats a la Conselleria de Qualitat Democràtica i els que han sigut retirats fins ara. L’any passat se'n van censar vora el doble, 575. 

Segons ha afirmat el govern valencià, s'ha inclòs informació de 52 nous vestigis dels quals no n'hi havia, i també de la retirada d'altres que estaven inclosos inicialment al catàleg. Oficialment, es fa constar que s'han retirat, suprimit, eliminat o revocat un total de 43 vestigis entre símbols, plaques, noms de carrers o espais públics, honors i d'altres.

En aquesta nova actualització no s'ha inclòs a l'estadística del catàleg les plaques VPO existents amb el símbol del jou i les fletxes que encara romanen en un gran nombre de blocs de cases, perquè s'ha considerat que la informació disponible no representa fidelment ni el nombre, ni la distribució al territori de la comunitat autònoma. No obstant això, es reitera que es tracta de vestigis que han de ser eliminats i que tant els ajuntaments com les comunitats de veïns han de dur a terme la retirada per a complir a la normativa vigent.

Aquest és el llistat de vestigis franquistes a les províncies d'Alacant, Castelló i València.

Document
Actualització del catàleg de vestigis franquistes d'Alacant
Consulta'l
Document
Actualització del catàleg de vestigis franquistes de Castelló
Consulta'l
Document
Actualització del catàleg de vestigis franquistes de València
Consulta'l

Falta de col·laboració de la meitat dels ajuntaments valencians

La Conselleria de Qualitat Democràtica ha remés un escrit a tots els ajuntaments titulars dels municipis on hi ha vestigis que consten al catàleg i que no han sigut retirats. Se'ls ha fet constar, en tots els casos, que de no retirar els vestigis contraris a la memòria democràtica de manera voluntària, en el termini d'un mes, s'incoarà d'ofici el procediment per a la retirada d'aquests elements, d'acord amb el que es preveu en la Llei 14/2017 de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana.

Dels 542 municipis valencians, 289 han contestat al requeriment d'informació per part del departament que dirigeix Rosa Pérez Garijo, dels quals encara 73 tenen vestigis, mentre que 216 no tenen aquest tipus d'elements. Al seu torn, 253 ajuntaments no han contestat a la sol·licitud d'informació realitzada des de la Conselleria.

També et pot interessar

stats