El gall salvatge comú, la terrerola i el sisó entren en la llista d’animals en perill d’extinció

El Ministeri de Transició Ecològica també adverteix de diversos tipus d’espècies invasores, com el morrut roig de la palmera i diverses espècies de formigues

Un exemplar de sisó comú, en una imatge d'arxiu
Un exemplar de sisó comú, en una imatge d'arxiu / SEO / Birdlife

El Ministeri per la Transició Ecològica ha inclòs tres aus en la categoria “En perill d'extinció”: el gall salvatge comú o occidental (abans conegut com a gall salvatge pirinenc i gall salvatge cantàbric); la terrerola i el sisó comú, dels quals s’ha detectat alguna presència a la Comunitat Valenciana en els últims anys. Així ho arreplega aquest divendres el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) en una nova actualització de la Llista d'Espècies Salvatges en Règim de Protecció Especial, dins del Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades.

El 2019, l’associació SEO/BirdLife va emetre un informe on alertava de la necessitat d’incloure aquest últim com espècie en extinció. “La intensificació agrària i l'augment de pràctiques negatives per al medi ambient són algunes de les causes per les quals el sisó comú ha descendit a Espanya prop d'un 50% en l'última dècada”, segons l’estudi, que arreplegava una anàlisi comparativa dels censos fets el 2005 i el 2016.

Respecte a la terrerola, el Consell alertava el 2020 que "l'espècie ha patit un declivi gradual des de començaments del segle XXI. Si aquest procés de pèrdua d'hàbitat continua, és previsible la desaparició de les xicotetes poblacions marginals".

La tortuga d'estany, nova espècie vulnerable

Segons el BOE, també entren en perill d’extinció dos espècies de flora: l’esparreguera del Mar Menor i l’Androsace rioxana, una planta que només creix a La Rioja. Així mateix, la tortuga d'estany ha passat a formar part de la llista d’espècies vulnerables que necessiten protecció especial. El Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores també suma el morrut roig que ataca les palmeres; tres tipus de formigues (la formiga roja del foc, la formiga boja groga i la formiga del faraó); també la planta dita miòpor; el peix Paramisgurnus dabryanus i les mangostes.

També et pot interessar

stats