Galícia i les Canàries es preparen per a veure parcialment un eclipsi solar

Per al pròxim eclipsi total cal esperar al 12 d'agost del 2026, un fenomen que no es viu des del 1905

Imatge del eclipsi vist des de Mazatlan, Mèxic, el 8 d'abril del 2024
Imatge del eclipsi vist des de Mazatlan, Mèxic, el 8 d'abril del 2024 / Reuters

La província de la Corunya i les illes Canàries són els dos millors llocs d'Espanya per a veure de manera parcial l'eclipsi total de sol previst per a aquest dilluns, encara que tot dependrà de les condicions meteorològiques, segons Óscar Blanco, de l'Agrupació Astronòmica IO. “A Europa no es veurà res d'aquest eclipsi excepte en l'oest, on hi haurà un xicotet trosset durant la posta de sol”, ha detallat. Així, a Galícia es podrà apreciar alguna cosa des de les 21:17 hores i a les Canàries, a partir de les 20:17 hores.

L'eclipsi de sol sí que enfosquirà Mèxic, el centre dels Estats Units i l'est del Canadà, segons la pàgina web de l'Observatori Astronòmic Nacional (OAN).

Segons ha explicat Blanco, la Corunya tindrà una altra oportunitat més especial el 12 d'agost del 2026. “Llavors sí que veurem un eclipsi de sol total, que és una cosa que no ocorre des del 1905”, ha informat, i ha apuntat que aquest tipus de fenòmens “mouen moltíssima gent”.

En cas que el temps permeta veure aquest eclipsi parcial des de la Corunya, l'Agrupació Astronòmica IO recomana “anar a un espai amb l'horitzó oest al més net possible”, com pot ser O Portiño. Blanco ha recordat que cal “no mirar directament al sol”, a més d'utilitzar “lents especials per a observar eclipsis”, perquè no s'han d'utilitzar “ulleres de sol normals, cristalls de soldadura ni radiografies”.

També et pot interessar

stats