La Fundació ANAR i TikTok ensenyen com evitar els paranys de les xarxes socials
El projecte #SeguridadDigital aposta per l'alfabetització dels més joves per a fomentar-ne un ús responsable
Internet i les xarxes socials tenen molts avantatges però també riscos. "És superfàcil que un adolescent caiga en les xarxes d'un groomer," (ciberassejador adult), ha explicat Graciela Sánchez, directora de programes en col·legis i instituts de la Fundació ANAR. Sánchez ha presentat, juntament amb la directora general d'Infància i Adolescència de la Generalitat, Rosa Molero, i a Yasmina Laraudogoitia, responsable d'Assumptes Públics de TikTok Espanya, el projecte #SeguridadDigital per als joves a la Comunitat Valenciana.
El projecte aposta per l'alfabetització dels més joves davant el món de la tecnologia a través de tallers i per a ajudar-los a fomentar l'ús responsable de les xarxes socials. I no sols està adreçat als més joves, sinó també a pares, mares i professors. Aquest dimarts, la presentació ha tingut lloc en un dels centres on els experts d'ANAR estan impartint les sessions: l'IES El Ravatxol, a València. El projecte treballa amb majors de 13 anys, que és el col·lectiu que ja gestiona les xarxes socials. La Fundació ANAR ha detectat que el 2020 van créixer els problemes vinculats amb les tecnologies, del 23% fins a vora el 30%.
"L'únic que us demane és que quan conegueu algú per internet, dubteu-ne. En internet no ens mostrem com som, ens mostrem com volem que ens vegen", explicava una professional d'ANAR en una classe a l'IES El Ravatxol. Durant la sessió, l'experta ha anat detallant com actuar davant de diferents situacions complicades i ha atés les inquietuds i preguntes dels estudiants. Grooming, violència de gènere, violència creuada o ciberassetjament són termes que s'expliquen per a facilitar que els joves els identifiquen i puguen reaccionar-hi.
"No valen les prohibicions, cal generar coneixement i l'esperit crític"; ha defés després de la presentació Rosa Molés. I Yasmina Laraudogoitia, representant de TikTok, ha remarcat que per a aquesta xarxa social és important "la seguretat dels usuaris i sobretot dels joves". També es pretén que els pares, mares i mestres puguen acompanyar els joves en aquest camí digital.