La Fundació Franco reclama l'anul·lació de l'exhumació del dictador perquè "vulnera la Carta Magna i els acords amb el Vaticà

Al·lega que el decret suposa una "gravíssima extralimitació" del poder executiu, i que va en contra de la inviolabilitat dels llocs sagrats i de culte.

La Fundació Franco reclama l\'anul·lació de l\'exhumació del dictador perquè \"vulnera la Carta Magna i els acords amb el Vaticà
La Fundació Franco reclama l'anul·lació de l'exhumació del dictador perquè "vulnera la Carta Magna i els acords amb el Vaticà

La Fundació Nacional Francisco Franco (FNFF) ha presentat al Ministeri de Justícia un escrit d'al·legacions en el qual reclama l'anul·lació del decret d'exhumació de les restes del dictador per tres suposats motius d'inconstitucionalitat, i per contravindre els acords amb el Vaticà.

En una primera al·legació, la Fundació afirma que el reial decret llei que va aprovar el govern el 24 d'agost de l'any passat per a dur-ne a terme l'exhumació vulnera la Constitució perquè no existeix una situació d’"extraordinària i d'urgent necessitat" que la justifique i, per tant, constitueix una "gravíssima extralimitació del poder executiu".

Al·lega també insconstitucionalitat del decret per tractar-se "d'una disposició de caràcter singular o de cas únic" i per "infringir el principi d'igualtat davant la llei". Argumenta, a més, que ni la família Franco ni la resta de les parts interessades en el procediment ha tingut l’oportunitat d'expressar el seu punt de vista sobre el reial decret, la qual cosa suposa una "vulneració dels drets de defensa dels interessats".

Axí mateix, la Fundació Franco denuncia una "transgressió al dret dels tractats internacionals i, en particular, del vigent acord jurídic de l'Estat espanyol amb la Santa Seu de 1979, que regula la inviolabilitat dels llocs sagrats i de culte".

Per altra banda, la FNFF assegura que el decret infringeix la mateixa Llei de memòria històrica, que reconeixia el Valle de los Caídos com a lloc de culte, "en prescindir absolutament de la necessitat indispensable d'obtindre l'autorització expressa de l'autoritat eclesiàstica competent".

També et pot interessar

stats