Els funcionaris de presons de la Comunitat Valenciana impedeixen, per segon dia consecutiu, l’accés als centres

Tercera jornada de vaga als centres penitenciaris per a reclamar una major seguretat i l'equiparació salarial entre les comunitats autònomes.

Els funcionaris de presons impedeixen l'eixida dels furgons de la Guàrdia Civil del centre penitenciari d'Albocàsser.

Una concentració de funcionaris de presons en els centres penitenciaris de la Comunitat Valenciana ha bloquejat, per segon dia consecutiu, l’accés i l’eixida dels treballadors que compleixen els serveis mínims. La situació s’ha produït en cinc dels sis recintes penitenciaris, València, el complex de Fontcalent (Alacant I i Alacant II), Villena i Albocàsser, on també han traslladat la protesta els funcionaris de Castelló I.

Vora un centenar de professionals que van entrar en els torns de les 21:30 h d’anit diumenge al lloc de treball no han pogut abandonar el recinte al final de la jornada, que acabava a les huit del matí. Els funcionaris han quedat a l’interior de la presó mentre els piquets impedien l’accés dels companys que en feien el relleu. 

A les 14 hores s’alçava la protesta a la presó de València i, hora i mitja després, es permetia el canvi de torn al complex penitenciari de Fontcalent. A les 18.30 ha cessat el bloqueig a Villena i les 19 hores està previst que ho faça a Albocàsser, on els treballadors que cobrien els serveis mínims han passat més de deu hores sense poder eixir.

Ahir diumenge, un primer bloqueig dels funcionaris de presons de València va derivar en una càrrega d’agents de la Guàrdia Civil per a deixar passar els serveis mínims, un escenari per al qual els funcionaris asseguren “estar novament preparats”. 

“No hi ha data de finalització. Volem augmentar la pressió de les protestes fins que l’administració cree la taula de negociació”, assegura, des de la concentració del complex de Fontcalent, el portaveu d’Acaip d’Alacant, Joaquín Leyva. 

Els treballadors en vaga d'Albocàsser i Fontcalent han tallat els accessos per carretera amb barricades improvisades, a les quals han botat foc, i han impedit l’eixida d’alguns furgons policials. Al centre penitenciari de Picassent, els interns amb citació judicial han d'eixir escortats a peu del centre penitenciari per a accedir al vehicle de la Guàrdia Civil que els traslladarà al jutjat. 

Els funcionaris dels 84 centres penitenciaris espanyols enceten aquest dilluns el tercer dels quatre dies de vaga que s’han convocat en protesta per la falta de negociació del govern espanyol respecte de les demandes del col·lectiu: més seguretat i l’equiparació salarial entre les comunitats autònomes. 

Asseguren que pateixen dues agressions de mitjana al dia i denuncien que la conflictivitat s’ha duplicat en un any. Enguany ja s’han produït 700 atacs a funcionaris, que dupliquen els 365 registrats el 2017, segons les dades facilitades per Acaip, el sindicat majoritari, que qualifica les presons de Villena, Picassent i Albocàsser com a centres “especialment conflictius”.

En declaracions a À Punt, José Manuel Fernández, el portaveu d’Acaip a Castelló, denuncia que, a banda d’aquestes agressions, hi ha amenaces continuades contra la integritat dels funcionaris i les seues famílies per part dels interns que no mostren els indicadors. 

“Hi ha centres abandonats, ens estan trencant la cara i un dia hi haurà una desgràcia” alerta el portaveu d’Acaip. “Si som l’escòria que ens ho diguen clrament, perquè la realitat és que el 2018 encara no som ni tan sols agents de l’autoritat, que no els costaria diners”.

Des d’Acaip a Alacant critiquen que la divergència salarial arriba a l’extrem de tindre nous salaris diferents per la mateixa ocupació a Espanya. El portaveu, Joaquín Leyva, explica que sense eixir d’Alacant, les nòmines dels caps de serveis tenen una diferència de 150 euros segons el centre. 

La vaga dels funcionaris de presons ha sigut convocada pels sindicats Acaip, CSIF, UGT, CCOO i CIG. Les dades del seguiment dels últims dies oscil·len entre el 95% que diuen les organitzacions sindicals i el 65% segons diu Institucions Penitenciàries.

També et pot interessar

stats