Com funciona una unitat forense en casos de violència de gènere?

Les Unitats de Valoració Forense Integral s'encarreguen de fer informes sobre víctimes, agressors i fills i filles en casos de violència de gènere

Com funciona una unitat forense en casos de violència de gènere? / À Punt NTC

Les Unitats de Valoració Forense Integral s'encarreguen de fer informes sobre víctimes, agressors i fills i filles en casos de violència de gènere, a petició d'un jutge o fiscal. És un recurs innovador que es va posar en marxa a la Comunitat Valenciana fa tres anys, però que no tots els jutjats utilitzen encara. Un equip d’À Punt Notícies ha visitat el de Paterna per a conéixer com treballen. 

Un equip multidisciplinari format per una metgessa forense, una psicòloga i una treballadora social fan una valoració completa i integral de la víctima de violència de gènere a través d'una entrevista en profunditat.

Amb una sola entrevista, tal com explica la metgessa forense Carmen Rodero, les tres professionals han de tindre la informació necessària per a saber quin és el relat i la història de violència de gènere que pot haver-hi. D’aquesta manera, l’informe té una perspectiva mèdica del dany físic, una altra del dany psicològic i també del possible dany social, segons apunta la treballadora social Inés Endrina. 

“També veiem els menors en les relacions paternofilials, de la nova llei sobre la suspensió de les visites als menors, en cas que hi haja un procediment de violència de gènere en curs”, matisa la psicòloga Patricia Cuquerella. 

Els informes que elaboren ajuden jutjats i Fiscalia a valorar el risc de reincidència o a dictar mesures cautelars. Es tracta d’una ferramenta pionera a la Comunitat Valenciana, com és la valoració urgent del risc. 

Al territori valencià hi ha catorze Unitats de Valoració Forense Integral. En el cas de la de Paterna assisteix també Sagunt, Massamagrell, Llíria i Montcada. Des de l'inici de l'any, només a la província de València, aquestes unitats han rebut 1.202 sol·licituds: 11 per agressió sexual i 585 per danys físics.

També et pot interessar

stats