Fridays for Future, el moviment juvenil contra el canvi climàtic

El moviment encapçalat per una xiqueta sueca de 15 anys torna a agafar protagonisme a nivell mundial aquest divendres.

Manifestació davant el Ministeri d'Ecologia a Paris, el passat 15 de febrer
Manifestació davant el Ministeri d'Ecologia a Paris, el passat 15 de febrer / Charles Platiau (Reuters)

"No pots quedar-te assegut esperant que l'esperança arribe!". Amb aquest titular, la xiqueta sueca Greta Thunbergâ, de 15 anys, va justificar la vaga individual que va iniciar a l'agost i amb què demanava més exigències a les classes polítiques en contra del cavi climàtic. Hui en dia ja s'ha convertit en tot un moviment global.

Frustrada per la falta d'atenció a l'amenaça existencial del canvi climàtic, sobretot per part de polítics i de les seues campanyes per a les pròximes eleccions, es va instal·lar fora del parlament suec amb una ampolla d'aigua, la motxilla plena de llibres i un cartell amb què anunciava "Vaga escolar pel clima". Des d'aleshores, mitjans de comunicació de tot el món s'han fet ressò d'aquesta proposta, i l'han convertida, de manera inesperada, en la líder d'un nou moviment juvenil, Fridays for Future. Des de fa uns mesos estudiants de tot el món s'uneixen cada divendres a la protesta. Divendres vinent, 15 de març, serà la gran vaga global.

Al nostre país, més de 45 ciutats, com ara Castelló, València i Alacant, s'han unit a la proposta amb diverses concentracions programades en punts emblemàtics de les localitats. Una cita mundial sense fronteres a la qual conviden totes les persones a sumar-se al moviment per tal de buscar solucions. El temps és escàs i hi ha molt de treball per fer.

El moviment de Thunbergâ s’aconsegueix enmig d’un atac d'advertències cada vegada més clares i serioses sobre el clima. Els científics han anunciat recentment que els oceans s'escalfen un 40 per cent més ràpidament del que es pensava. A més, al mes d’octubre, el Grup Intergovernamental sobre Canvi Climàtic va informar que les temperatures globals podrien augmentar per damunt de la temuda referència de 1,5 ºC sobre els nivells preindustrials en tan sols 12 anys. Com diu Thunbergâ: "El canvi està a l'horitzó, però, per a veure'l, nosaltres també hem de canviar".

També et pot interessar

stats