El fred i l’estabilitat deixen una nit de gelades a l’interior i d’inversions tèrmiques

La rambla de Mariola, a Bocairent, ha registrat la mínima més baixa, amb quasi 9 graus negatius.

Nit molt freda a Morella, els Ports
Nit molt freda a Morella, els Ports / À Punt NTC
03 de desembre 2023 - 10:56

Aquest dissabte s’ha viscut una nit de fred i gelades a bona part de l’interior de la Comunitat Valenciana. De fet, la mínima ha fregat els 9 graus negatius a l’estació de la rambla de Mariola, a Bocairent (Vall d’Albaida), i ha baixat dels -8 graus als termes municipals del Toro (Alt Palància) o Ares del Maestrat. 

La situació d’estabilitat atmosfèrica ha generat una situació del que s’anomena inversió tèrmica, que provoca que zones de menor altitud, com ara fondalades i barrancs, registren temperatures més baixes que punts molt pròxim situats més alts. La raó és que la falta de vent permet que l’aire més fred, i per tant més dens, caiga i s’instal·le en les zones baixes. 

Temperatures mínimes dissabte 2 de desembre
Temperatures mínimes dissabte 2 de desembre / Avamet

Així, mentre que la mínima a Morella (Ports) —situada a quasi 1.000 metres sobre el nivell del mar— ha sigut d’un grau, a l’estació de Fàbrica Giner, situada al costat però a una altura inferior, la temperatura ha baixat fins als 6 graus negatius. De la mateixa manera, a Ares del Maestrat, a 1.197 metres d’altitud, s’ha registrat una mínima d'un grau, i molt a prop, al Pla de la Pinella (950 metres), la temperatura ha sigut de -8. 

Els pròxims dies les temperatures nocturnes pujaran, encara que l’ambient continuara sent fresc en general. 

També et pot interessar

stats