El fotoperiodista Albert García i el mitjà sahrauí Équipe Média, Premis Llibertat d’Expressió 2020

La Unió de Periodistes Valencians atorga enguany dos guardons, un d’àmbit estatal i un de repercussió internacional.

Moment de l'assemblea general
Moment de l'assemblea general / Unió de Periodistes Valencians (Biel Aliño)

L’assemblea general de socis i sòcies de la Unió de Periodistes Valencians ha atorgat per unanimitat els Premis Llibertat d’Expressió 2020 al fotoperiodista del diari El País, Albert García, i a l’organització sahrauí Équipe Média. 

A Albert García el va  detindre el 18 d’octubre durant les protestes a la plaça Urquinaona de Barcelona arran la sentència sobre l’1 d’Octubre, i actualment se l’investiga per suposats delictes de desobediència i resistència. La matinada d’aquell dia, malgrat anar amb el braçalet de premsa i la càmera, un grup d’antiavalots de la Policia Nacional el va tirar a terra, el va emmanillar i se’l va emportar en un furgó policial. 

Amb aquest guardó, la Unió de Periodistes Valencians vol denunciar “la perversió de la llei mordassa, que s’està utilitzant per a limitar un dret fonamental com és el dret a la llibertat d’informació”.  

El segon premi que ha atorgat l’Assemblea de la Unió de Periodistes reconeix l’organització sahrauí Équipe Média, creada el 2009 amb l’objectiu de trencar el bloqueig informatiu sobre l’ocupació marroquina al Sàhara. 

Équipe Média documenta la contínua violació de drets humans al Sàhara Occidental i acompanya els periodistes que aconsegueixen accedir a aquest territori ocupat pel Marroc des del 1975 i on és molt difícil entrar.  

Amb la distinció, la Unió de Periodistes ha volgut “visibilitzar la seua tasca i voluntat de seguir informant, malgrat la repressió que pateixen els periodistes en aquesta zona”. 

Els guardons es lliuraran el dilluns 4 de maig a La Nau de la Universitat de València.

També et pot interessar

stats