Les fortes pluges colpegen el centre d'Espanya

Els equips d'emergència treballen per rependre la normalitat però encara es detecten els efectes de la DANA

Veïns de Cobisa, a Toledo, netegen el fang de la seua casa
Veïns de Cobisa, a Toledo, netegen el fang de la seua casa / Efe

Les fortes tempestes van descarregar aquest dimecres a partir de les 15 hores en altres punts de la geografia espanyola. La depressió aïllada en nivells alts (DANA) va deixar durant les primeres hores de dimecres al voltant de 9.000 llamps i pluges intenses en punts de la Comunitat de Madrid, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Navarra, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Un dels episodis més espectaculars es va registrar a Toledo. Un fort aiguat va descarregar en part de la província de Toledo, inclosa la capital, i va deixar pobles inundats i desenes de cotxes embassats a la carretera N-400, que uneix la ciutat de Toledo amb el barri de Santa María de Benquerencia. A més, les fortes pluges també interromperen la circulació de l'AVE Madrid-Toledo.

La N-400 ha sigut reoberta aquest dijous a les 6:35 hores en els dos sentits. I la capital encara pateix el fort impacte de l'aigua, donat que molts carrers estan tallats al trànsit. I des de primera hora d'aquest dijous, els equips desplegats per la Junta de Comunitats treballen en diversos municipis de la província de Toledo per a netejar diverses zones afectades per la intensa pluja d'aquest dimecres.

La força de l'aigua va obligar a actuar als equips d'emergència, a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional. Les tempestes en aquesta província també afectaren amb contundència a Toledo capital i a altres localitats com ara Polán, Guadamur, Argés i Cobisa, on es vare repetir les escenes de garatges inundats i vehicles arrossegats per l'aigual.

A la localitat de Guadamur, la seua alcaldessa, Sagrario Gutiérrez, va explicar que a les 15:00 hores va a començar a "caure la mundial", amb precipitacions intenses d'aigua i granís. "Ha sigut una cosa impressionant, mai abans s'ha vist res així al poble", va afegir Gutiérrez que va afegir que el torrent va arrossegar un vehicle tot terreny "que anava navegant per l'aigua" i uns altres arribaren fins al rierol, entre ells el seu. La regidora també va explicar que els contenidors flotaven pels carrers enmig d'aquesta tempesta que va negar alguns carrers en un metre d'aigua.

L'acumulació d'aigua va afectar vivendes i negocis, que varen patir inundacions. Gutiérrez va anticipar que els danys seran elevats. Una imatge que es va repetir ahir dimecres en altres municipis de la província. I entre les conseqüències més espectaculars, hi ha l'ensorrament de la teulada de la planta que l'empresa Amazon té a Illescas, a la mateixa província de Toledo.

Entre les incidències més significatives hi ha un llamp que ha cremat la teulada d'una església a Otones de Benjumea (Segòvia), així com inundacions en edificacions i habitatges, talls en el servei elèctric, caiguda d'arbres i branques en diferents llocs. A Logronyo també es registraren inundacions i talls d'energia, i a Navarra, les tempestes registrades estan entre les més intenses en les últimes dècades, segons el delegat de l'Aemet.

També et pot interessar

stats