Les forces de seguretat troben inviable limitar al nucli de convivència les reunions familiars

Oltra explica que la mesura dependrà de la flexibilització de l'estat d'alarma que han de pactar el govern espanyol i les autonomies.

Diverses persones caminen per un carrer de València
Diverses persones caminen per un carrer de València / Europa Press

Les forces de seguretat troben inviable la proposta que va fer pública ahir la vicepresidenta del Consell Mónica Oltra sobre la limitació de reunions a grups de convivents. La mesura es va plantejar en la Taula Interterritorial però no es va comunicar amb la resta de restriccions anunciades per Ximo Puig. Oltra la va revelar en un tuit. Ara, segons confirma la delegació del govern espanyol, la policia i la guàrdia civil han recordat que, amb l'actual estat d'alarma, no es pot intervindre en domicilis privats

El govern valencià obri la porta a restringir reunions socials i familiars a un únic grup de convivència, llevat d'excepcions puntuals com ara criança, cures i parelles que no visquen juntes. És una possibilitat que s'està estudiant a hores d'ara i que dependrà de la flexibilització de l'estat d'alarma en tot Espanya que plantejaran tant la Comunitat Valenciana com altres autonomies aquest dimecres en la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

Fonts de Presidència han confirmat que aquesta nova limitació requereix una modificació del marc jurídic de l'estat d'alarma perquè afecta drets fonamentals. Així, està condicionada a l'aprovació del govern estatal i el Consell no preveu implantar-la “a curt termini”. En la mateixa línia s'ha expressat la vicepresidenta, Mónica Oltra, qui en declaracions als mitjans ha explicat que el govern valencià pretén acompanyar aquesta mesura amb l'avançament del toc de queda a les 20:00 hores que sol·licitarà hui mateix a l'executiu espanyol.

Va ser la mateixa Oltra, també portaveu del Consell, la que va avançar en xarxes socials que la comissió interdepartamental de la Covid-19, on es van decidir les noves mesures vigents a partir d'aquest dijous, havia acordat ja restringir les reunions socials als nuclis de convivència. Però el president, Ximo Puig, va afirmar en la roda de premsa d'aquest dimarts, en què detallà les limitacions aprovades, que la decisió de mantindre en sis el màxim de persones permeses en reunions socials continuava en vigor fins al 31 de gener.

Segons ha remarcat la vicepresidenta, és “normal” que aquesta limitació no s'anunciara ahir juntament amb la resta “per prudència segurament” i perquè deriva de l'estat d'alarma per a introduir una situació “extraordinària” que, a més, excedeix les competències autonòmiques. Així, ha explicat que s'ha d'aprovar a través d'un decret del president, la mateixa orde que regularà el possible avançament del toc de queda. “Té tota la lògica, no podem estar cada dia canviant el decret del president”, ha afirmat.

Com a norma general, ha explicat Oltra, es planteja que només puguen ajuntar-se convivents amb excepcions per la criança i cures, tant a majors com a persones amb dependència. Es tindran en compte situacions com la d’“un germà que arreplega el teu fill del col·legi perquè tu estàs treballant”, ha posat d'exemple. I també els nuclis familiars en què els progenitors no conviuen o els casos de persones que viuen en soledat, ha afegit.

A la pregunta de si les noves restriccions arriben tard, ha respost: “Espere que no.” Al seu parer, són mesures justificades per la situació del sistema sanitari, el “desbordament” dels professionals per la quantitat de contagis. “La sensació col·lectiva és que anem sempre per darrere del virus”, ha lamentat.

No criminalitzar els més joves

D'altra banda la vicepresidenta ha expressat la seua preocupació per l'estigmatització que s'ha fet de la joventut arran d'alguns episodis relacionats amb festes il·legals on s'han evidenciat conductes irresponsables davant el virus, com ara els brots registrats al Col·legi Major Galileo Galilei de València. “Açò no va per edats, sinó per qui té trellat o no. Hi ha moltes persones de quaranta anys fent l'haca”, ha dit.

També et pot interessar