Foment bloqueja el vaixell d'Open Arms al port de Barcelona

Denega l'autorització a l'ONG fins que hi haja un acord amb els governs per a desembarcar les persones rescatades al Mediterrani central.

El buc de l'ONG Open Arms està atracat al port de Barcelona
El buc de l'ONG Open Arms està atracat al port de Barcelona

El buc de l'ONG Open Arms, atracat en el port de Barcelona, no podrà de moment continuar amb la seua activitat de rescat en el Mediterrani central. La Capitania Marítima del Port, que depén del Ministeri de Foment, els ha denegat l'autorització per a reprendre el seu treball, perquè considera que "no compleix una sèrie de qüestions jurídiques internacionals". Els responsables d'Open Arms denuncien que es tracta d'un nou bloqueig del vaixell, quan ja ho tenia tot a punt per a començar una nova missió.

El vaixell havia de salpar el 8 de gener cap a la zona de rescat migratòria del Mediterrani central, entre Líbia i Malta. Segons el Ministeri de Foment, l'objectiu de l'embarcació no és d'observació i vigilància, sinó que en realitat "dona suport d'auxili i salvament". Aquest organisme explica que, atés que el buc no pot desembarcar els migrants rescatats en un lloc segur de la zona de rescat, es veurà abocat a actuar de nou en contra dels convenis internacionals. 

Itàlia i Malta s'oposen a acollir migrants rescatats

Els governs d'Itàlia i de Malta s'han oposat reiteradament a acollir migrants rescatats al Mediterrani procedents en la seua majoria de Líbia. Per aquesta raó, la resolució bloqueja l'Open Arms fins que hi haja un acord amb les autoritats de les zones de salvament per a desembarcar les persones rescatades.

Recurs d'Open Arms

L'ONG ha presentat un recurs en què demana la nul·litat d'aquesta resolució per ser contrària a dret i anticonstitucional. Al·lega que les embarcacions de Salvament Marítim o pesquers, com el Nuestra Madre Loreto, tampoc tenen certificació per a portar a bord personal que no siga la tripulació i que, amb aquesta decisió, s'està posant en perill la vida de migrants al Mediterrani.

També et pot interessar

stats