El foc obliga a desallotjar algunes cases a Quatretonda

El foc afecta ja els municipis de Gandia, Llutxent, Pinet, Ador, Barx i Quatretonda.

Vista del foc a Quatretonda
Vista del foc a Quatretonda / À Punt NTC

El foc declarat dilluns al terme municipal de Llutxent ha arribat al terme municipal de Quatretonda i ha obligat a desallotjar-hi cases disseminades. Segons l'alcaldessa de la localitat, Aina Benavent, l'accés a la zona per mitjans terrestres és difícil i només hi treballen els mitjans aeris. "De moment, no es preveu que es puga controlar l'incendi", ha afegit Benavent.

Prop de 3.000 veïns de Pinet, la Marxuquera i Barx han passat la nit fora de casa. Segons l’última perimetració realitzada a les 13 hores d'aquest dimecres, l’incendi afecta ja una superfície de 2.857 hectàrees de sis municipis diferents: 

Gandia (948,6 ha)

Llutxent (840,6 ha)

Pinet (818,6 ha)

Ador (150,6 ha)

Barx (87,11 ha)

Quatretonda (11,5 ha)

La proximitat de les flames als nuclis urbans va provocar l’evacuació preventiva dels veïns i veïnes de Pinet i de la partida de Marxuquera. Aquests se sumen a les 2.500 persones evacuades dilluns de la Drova, de Barx i de les urbanitzacions de Montesol i Montepino (Gandia). En total, sumarien prop de 3.000 persones evacuades. Prop de 20 vivendes haurien resultat afectades per les flames, segons ha confirmat el director general d'Emergències, Josep Maria Àngel.

El Centre de Comandament s’ha traslladat prop de l’ermita de Llutxent per la  proximitat de les flames. 

Dos fronts de l'incendi amenacen la localitat de Pinet, a la Vall d'Albaida, i la partida de Marxuquera, a la Safor. Les fortes ratxes de vent, molt canviants durant tota la vesprada d'ahir dimarts, van fer reviscolar les flames, que avancen pel terme municipal de Gandia i assetgen el nucli urbà del municipi de la Vall d'Albaida.

En aquests moments participen en l'extinció fins a un total de 700 efectius terrestres i 27 mitjans aeris, entre avions i helicòpters.

A partir de les 07:10 h han começat a eixir, de manera escalonada i fins a les 10:30 h, els primers mitjans aeris. En aquests moments participen en l'extinció fins a un total de 700 efectius terrestres i 27 mitjans aeris, entre avions i helicòpters.

Sobre l’estat de les carreteres, la Policia Local de Gandia informa que la CV-675 (carretera de Barx) continuarà tancada en ambdós sentits fins que s'extingisquen tots els focus i es garantisca la seguretat ciutadana.

La Generalitat informa que, des que es va declarar l’incendi dilluns, han rebut més de mig miler de telefonades al número d’emergències 112. De fet, va ser  una telefonada a aquest número la que va alertar del foc. 

Nit amb absència de vent i alta humitat

El director general de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, Josep Maria Àngel, ha assegurat a Les notícies del matí que aquesta nit els operatius s’han centrat a controlar dues zones: les perimetrals a Gandia, com ara Montesol, Montepino i l’Ermita, i la zona de la Drova. Àngel ha concretat que prop de 20 vivendes han sigut afectades per les flames.

“Aquesta nit hem volgut aprofitar l'alta humitat i l'absència de vent, que durant el dia havia arribat als 60 km/h i havia fet reviscolar les flames. Les pròximes 5 hores són clau, ja que el pitjor enemic que tenim ara és el vent", ha valorat Àngel.

Sobre l’evolució de l’incendi, el responsable de l’Agència de Seguretat no ha volgut fer pronòstics. A més, ha destacat la importància  que ara mateix no hi haja més incendis a la Comunitat Valenciana per a poder extingir el de Llutxent. 

Per la seua banda, l’alcalde de Barx, Miguel Donet, ha assegurat que el foc cada vegada està més prop del nucli urbà. "De moment, estem veient que només queda un punt de foc al terme de Barx, però es preveu que el vent canvie i complique l’incendi", ha valorat Donet. 

3 incendis més

Ahir es van declarar 3 incendis més a la Comunitat Valenciana a Andilla, Xarafull i Llucena. Segons informa el 112 a través del seu compte de Twitter, tots aquests incendis forestals es van extingir passades les 23:00 h i no van superar els 50 metres quadrats de terreny afectat. 

També et pot interessar

stats