La flota de l’Aquarius arribarà de manera escalonada a València

Carmen Calvo i Ximo Puig s’han reunit per a concretar com serà l’arribada dels refugiats a València.

Ximo Puig i Carmen Calvo a València durant la roda de premsa
Ximo Puig i Carmen Calvo a València durant la roda de premsa / Juan Carlos Cárdenas (EFE)

La flota de tres vaixells que transporta més de 600 passatgers de l’Aquarius arribarà de manera escalonada previsiblement diumenge. Segons la vicepresidenta del govern i ministra de Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, Carmen Calvo, així es podrà fer una recepció “respectuosa i acollidora” i individualitzada, que atenga les circumstàncies personals dels migrants. Ximo Puig, el president de la Generalitat Valenciana, ha afegit que “la sobrietat és la resposta”. A la reunió en la qual s’han trobat Calvo i Puig per coordinar l’arribada de l’Aquarius també hi ha participat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra. 

Tal com ha explicat Calvo, els vaixells “probablement arribaran a la zona de creuers” del recinte portuari, tot i que la decisió correspon als tècnics, i no als polítics, i ho faran amb dues o tres hores de decalatge entre cadascuna de les embarcacions per tal de garantir-ne una recepció adequada. També ha indicat que aquesta situació “concerneix Europa” perquè el port valencià és també frontera. També ha negat que això puga ser “un problema entre Espanya i Itàlia”, sinó que “és un problema d’Espanya amb sí mateixa i de la consideració que hem de complir per ser europeus”. 

Així que atraquen els vaixells, es proporcionaran les primeres atencions sanitàries als migrants. En una segona fase s’atendrà de manera individualitzada cadascuna de les persones per veure quina és la seua situació jurídica, i atendre les peticions d’asil. També es prestarà una especial atenció als menors, sobretot a aquells no acompanyats. Calvo ha assenyalat que el Ministeri de l’Interior té una oficina específica i un protocol per abordar aquesta qüestió, el qual inclourà una entrevista personal per a avaluar cada situació i veure si la situació compleix les condicions per considerar com a refugiat a cada persona.

Posteriorment, correspon al Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social abordar els oferiments de les diferents comunitats autònomes per a ajudar i acollir aquestes persones. En aquest sentit, Calvo ha destacat la predisposició d’ajudar també organitzacions com ara la Creu Roja, Metges sense Fronteres o ACNUR, entre d'altres.

Per a coordinar l’operació s’ha creat un comité de seguiment del qual formen part els ministeris implicats i el titular de Foment, José Luis Ábalos, com a responsable dels ports estats i de Salvament Marítim.

Per la seua part, el president de la Generalitat ha qualificat l'operació com “una acció de solidaritat sense precedents”, i ha agraït l’oferiment dels “milers i milers de persones, entitats, societats cíviques i religioses”. “Hem donat un gran exemple” ha dit, ja que s’ha mostrat una Comunitat Valenciana “oberta, solidària i hospitalària” i ha manifestat el seu desig que l’ajuda que ofereix Espanya siga “una referència al món en matèria de drets i llibertats, perquè així ha d’enfocar-se la nova política europea d’immigració”. 

També et pot interessar

stats