La Fiscalia de València demana arxivar la causa de les tortures del franquisme

Assegura que els fets han prescrit i, a més, els possibles culpables estarien emparats per la llei d'amnistia de 1977.

VÍDEO | La Fiscalia de València demana arxivar la causa de les tortures del franquisme

La Fiscalia Provincial de València ha sol·licitat l'arxivament de la causa que agrupa nombroses querelles contra torturadors policials franquistes en el jutjat d'instrucció número 15 de València. Assegura que, tal com assenyala una instrucció de la Fiscalia General de l'Estat, els fets han prescrit i, a més, els possibles culpables estarien emparats per la llei d'amnistia de 1977. 

Les querelles presentades a València contra l'exmembre de la Brigada Política i Social de la policia franquista Benjamín Solsona és una de les últimes obertes contra torturadors del franquisme en els jutjats espanyols. 

Aquestes se sumen a altres presentades a Madrid contra Billy el Niño, a Astúries contra l'expolicia Pascual Honrado i al País Basc contra el capità Jesús Muñecas. La pràctica totalitat d'elles han sigut inadmeses o arxivades.

Ara el jutge valencià haurà de prendre una decisió, encara que tant l'Audiència Nacional com l'Audiència Provincial de València i altres jutjats coincideixen amb el criteri de la Fiscalia. Han arxivat causes o, en el cas de l'Audiència Nacional, s'ha oposat al lliurament de Billy el Niño a l'Argentina.

També et pot interessar

stats