La Fiscalia del Suprem va avisar Joan Carles I al novembre que l’estaven investigant

Aquesta comunicació podria invalidar la regularització de 680.393 euros que el rei emèrit ha fet.

El rei Joan Carles de Borbó, en una imatge d'arxiu
El rei Joan Carles de Borbó, en una imatge d'arxiu

La Fiscalia del Tribunal Suprem va comunicar el passat mes de novembre al rei emèrit Joan Carles I que l’estaven investigant. Els fiscals hauran d’investigar ara si aquesta comunicació invalida o no la regularització que el rei emèrit ha realitzat amb el pagament de 678.393,72 euros "sense requeriment previ" a l’Agència Tributària.

En concret, hauran de determinar si aquesta comunicació neutralitza l’efecte de la regularització, ja que l’article 305.4 del Codi Penal assenyala que s’ha de pagar el deute abans que el ministeri fiscal realitze actuacions que permeten tindre coneixement formal de la iniciació de diligències.

Però, al mateix temps, l’article assenyala expressament que es considerarà regularitzada la situació tributària si es paga el deute abans que l'Administració Tributària "haja notificat l'inici d'actuacions de comprovació o investigació tendents a la determinació dels deutes tributaris objecte de la regularització". Una notificació que Hisenda no va dur a terme.

La declaració voluntària de l’exmonarca ha arribat formalment a la Fiscalia del Tribunal del Suprem aquest dijous a través dels perits d'Hisenda adscrits a l'equip que investiga les tres diligències obertes contra ell.

Aquesta declaració podria dur a un arxivament de les diligències de la Fiscalia respecte al delicte fiscal, però sempre que siga "complet i veraç". A més, haurà de valorar-se la incidència de la notificació formal de les perquisicions, si bé aquestes no han derivat encara en cap procediment judicial.

La presentació d'aquesta declaració per Joan Carles I per a regularitzar la seua situació fiscal, quatre mesos després de la seua eixida d'Espanya, està relacionada amb el presumpte ús de targetes opaques de les quals s'haurien beneficiat també alguns dels seus familiars.

També et pot interessar

stats