La Fiscalia ordena escoltar totes les famílies de morts en residències per covid

Considera als familiars "víctimes indirectes" i encomana en un ofici als fiscals superiors que siguen "escoltats i informats" en tot moment

Imatge d'arxiu de dues dones majors agafant-se de les mans
Imatge d'arxiu de dues dones majors agafant-se les mans / À Punt NTC

La Fiscalia General de l'Estat (FGE) ha enviat un ofici als fiscals superiors on els demana que en un mes li remeten informació actualitzada sobre el nombre d'investigacions obertes per les morts causades per la covid en residències de majors, al mateix temps que dona instruccions precises perquè els familiars, als quals considera "víctimes indirectes" siguen "escoltats i informats" en tot moment.

L'ofici, datat aquest dijous i signat pel tinent fiscal de la Secretaria Tècnica, Diego Villafañe, té com a objecte la "dació de comptes sobre procediments penals incoats per defuncions en residències i centres de majors a conseqüència de la covid", unes dades que els insta a enviar d'ací a 30 dies i que hauran d'actualitzar-se trimestralment.

En concret, demana als fiscals superiors que informen sobre el nombre de diligències d'investigació tramitades pels fiscals a data 30 de setembre, així com sobre el nombre de denúncies i querelles que haja presentat el ministeri públic entre l'1 de gener i el passat dia 30. Sol·licita al seu torn el nombre de procediments judicials.

Villafañe explica que, encara que des dels primers dies de la pandèmia de coronavirus "es va anar elaborant un compendi diari de dades de cada comunitat autònoma amb informació detallada de la situació i les circumstàncies concurrents en les residències de la tercera edat", diu que "s'ha pogut constatar la necessitat de comptar amb informació de major qualitat".

"Cal, per tant, adquirir un coneixement detallat i analitzar amb exhaustivitat la situació actual i l'esdevenir dels procediments penals incoats en relació amb les defuncions ocorregudes en les residències de la tercera edat a conseqüència de la covid", apunta l'ofici, al qual ha tingut accés Europa Press.

"Escoltats i informats"

Així mateix, Villafañe insta els fiscals superiors a donar "les instruccions o ordes de serveis que corresponguen tendents a garantir que els familiars víctimes indirectes siguen escoltats" en el marc d'aquests procediments.

Els demana que siguen escoltats durant les investigacions en seu fiscal i que quan passen a la fase judicial el ministeri públic plantege que declaren, "vetlant pel seu dret a ser informats", així com que, en tot cas, els fiscals acudisquen a aquestes declaracions i a les dels imputats i testimonis que "resulten de rellevància".

Referent a això, recorda que "resulta d'especial importància proporcionar a les víctimes i els seus familiars l'atenció i tutela que el ministeri fiscal els ha de dispensar, garantint la seua protecció processal".

"Per a això, s'ha de vetlar perquè siguen escoltats i informats en el curs de les diligències d'investigació i del procediment penal i que, si escau, puguen aportar les fonts de prova i la informació que estimen rellevant per a l'aclariment dels fets", indica.

També et pot interessar

stats