La Fiscalia demana huit anys de presó per a l’exalcalde de Gandia per adjudicacions irregulars de treballs audiovisuals

La jutge demana quatre milions de fiança per a Arturo Torró (PP) i un dels empresaris presumptament implicat. 

L'exalcalde de Gandia, Arturo Torró, en una imatge d'arxiu
L'exalcalde de Gandia, Arturo Torró, en una imatge d'arxiu

L'exalcalde de Gandia, el popular Arturo Torró, seurà a la banqueta dels acusats per una possible causa de malversació de cabals i frau en la contractació de prestació de serveis públics. La Fiscalia li demana huit anys de presó i 20 d'inhabilitació pel conegut com a cas Tele-7, pel qual l'empresa pública Iniciatives Públiques de Gandia suposadament va adjudicar de manera irregular subvencions a dos grups de televisió per uns treballs que mai haurien realitzat. 

El jutjat número 3 de Gandia (Safor) ha acordat obrir judici oral contra Torró i un empresari, contra els quals dirigeix l'acusació el ministeri fiscal. A més, l'acusació particular acusa cinc persones més, entre elles un exregidor i una exassessora de l’aleshores alcalde, així com un regidor actual del PP.

Així consta en una resolució del 17 de març, en el qual la jutge també fixa una fiança de responsabilitat civil de 4,02 milions d’euros, una part de la qual hauran d’abonar conjuntament i solidàriament els acusats, i una altra part (480.000 euros), una mercantil, per la seua condició de responsable civil subsidiària.

El PSPV va destapar el cas

Els fets es remunten a l'any 2012 i els va denunciar el PSPV, que considerava que Torró tenia interessos en una de les empreses beneficiades per les ajudes. En concret, la causa es va obrir pel pagament de mig milió d'euros, quantitat que no estaria justificada. Suposadament, Iniciatives Públiques de Gandia va rebre un encàrrec l'Ajuntament de Gandia per dur a terme les activitats de comunicació que feia la televisió municipal fins poc abans, quan va tancar. 

Iniciatives Públiques de Gandia, a través del procediment de contractació per invitació, va adjudicar el 2012 dos contractes de prestació de serveis públics de comunicació audiovisual televisiva a dos mercantils, per més d’1,7 milions d'euros cadascun, i per a tres anys.

Abans d'aquests contractes, al desembre de 2011, una de les empreses va cedir les obligacions derivades del contracte que se li havia adjudicat a una altra, que va ser la que va realitzar els treballs corresponents a les dues.

"No hi havia causa que ho justificara" 

El febrer de 2013 es va concertar entre l'empresa pública i la primera de les mercantils la resolució del contracte de febrer de 2012, per suposades dificultats no concretades, i va assumir IGP l’obligació de pagar a la mercantil la quantitat de 500.000 euros de diners públics, "sabent que no hi havia causa que ho justificara, causant un clar perjudici per a les arques públiques", segons assenyala el fiscal.

La primera transferència es va realitzar el 7 de juny de 2012, abans fins i tot que s'acordara la resolució i la indemnització a favor de la mercantil. Segons el fiscal, va ser Torró qui, aprofitant la seua condició d'alcalde i president del consell d'administració d’Iniciatives Públiques de Gandia, utilitzant aquesta empresa municipal, "va concebre, va promoure i va assumir l'obligació" del pagament d’eixe import amb diners públics a l'altra empresa, amb la col·laboració de l'altre acusat, que era representant d’eixa mercantil.

També et pot interessar

stats