La Fiscalia Anticorrupció demana que la policia judicial analitze les ajudes a les empreses del germà de Puig

Sol·licita diverses diligències per a aclarir les presumptes irregularitats en les subvencions que van rebre del 2015 al 2019.

Francis Puig, germà del president de la Generalitat, en una imatge d'arxiu
Francis Puig, germà del president de la Generalitat, en una imatge d'arxiu

La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat que la brigada de la policia judicial analitze "la realitat" de les despeses que es van incloure en els projectes que la Generalitat i el govern català van subvencionar a les empreses de Francisco Puig, germà del president de la Generalitat i administrador de Mas Mut i Comunicacions dels Ports.

Així consta en l’escrit que la Fiscalia ha dirigit al jutjat d'instrucció 4 de València, on demana diverses diligències per a aclarir les presumptes irregularitats en les subvencions que les administracions valencianes i catalanes van atorgar a les empreses de Francisco Puig des del 2015 fins al 2019.

El procediment, que es va obrir arran d'una querella del PP, també investiga, gràcies a ampliacions de la querella, les subvencions concedides en aquest període a Kriol Produccions i Canal Maestrat, vinculades a l'empresari Enrique Juan Adell Bover, i a l'empresa TV CS Retransmissions.

Segons exposa la Fiscalia, les irregularitats se centren en el presumpte falsejament de les despeses subvencionades, part de les quals són fruit de facturació creuada entre algunes de les empreses beneficiàries o d'una altra entitat que no sol·licita la subvenció, però que està vinculada a aquestes societats.

Despeses triplicades

També s'han detectat, segons l'escrit de la Fiscalia Anticorrupció, despeses derivades de la facturació emesa per les empreses del mateix grup i que comparteixen administrador, i que en les sol·licituds de subvenció d'algunes d'aquestes companyies s'han inclòs les mateixes despeses que en altres peticions, fins a triplicar la sol·licitud d'ajudes pel mateix concepte.

La Fiscalia apunta, a més, que s'haurien consignat com a despeses unes facturacions que, segons els indicis de què disposen, no tindrien la consideració de subvencionables, si s’atenen a les bases reguladores.

Per a aclarir aquests fets, el jutjat ha acordat la col·laboració en funcions d'auxili judicial de la Guàrdia Civil, i en concret de l'equip de delictes econòmics de la Unitat Orgànica de Policia Judicial. Posteriorment, la Fiscalia demana que es lliuren a la policia judicial les despeses que els investigats van incloure en els expedients de subvenció, per a determinar "la realitat d'aquestes despeses".

Informació al govern aragonés

La Fiscalia també assenyala que "es desconeix la finalitat" de les subvencions concedides pel Govern d'Aragó a Mas Mut, i si aquestes ajudes poden estar relacionades amb aquesta investigació. Per aquesta raó, Anticorrupció planteja demanar al govern aragonés els expedients administratius d'aquestes subvencions, concedides en 2018 per 19.664 euros i 13.364 euros.

Quan s’haja obtingut aquesta documentació, la Fiscalia demana que es remeta a la policia judicial, amb la finalitat de comprovar si les despeses subvencionables "declarades coincideixen o no amb les inclosos en els expedients" d'aquest procediment.

També et pot interessar

stats