La Fiscalia alerta que alguns missatges de Vox podrien encoratjar discursos d'odi

El fiscal Alfonso Aya adverteix el "renaixement" de grups que fomenten el racisme i l'homofòbia a través de les xarxes socials.

El fiscal delegat per als delictes d'odi, Alfonso Aya
El fiscal delegat per als delictes d'odi, Alfonso Aya / Luca Piergiovanni (Efe)

El fiscal delegat per als delictes d'odi, Alfonso Aya, ha alertat que alguns missatges llançats per Vox respecte a la immigració podrien encoratjar discursos d'odi perquè obrin la porta a consignes que ataquen els col·lectius minoritaris. En aquest sentit, ha matisat que els missatges de la formació de Santiago Abascal no són delictius però sí que poden donar peu a un escenari de "camp obert en què tot val".

El fiscal ha apel·lat a la responsabilitat de la classe política, entre la qual considera que hi ha "una excessiva judicialització", i a trobar respostes no penals a determinats assumptes. "Quan es judicialitza un tema se li dona publicitat, que és el que busca l'autor", ha afirmat, i ha afegit que "tothom té dret a criticar, però ningú en té a posar en perill la resta de persones".

La radiografia de l'odi

Els immigrants que arriben en pastera, les persones gitanes, les homosexuals i les sense sostre són, segons el fiscal Aya, els grups més vulnerables davant dels atacs i els que tenen menys eines per a denunciar les agressions.

Aya ha alertat que hi ha un "renaixement" de grups neonazis a Espanya, que són "una amenaça" perquè fomenten el racisme i l'odi a través de les xarxes socials, un entorn en què guanyen adeptes i des del qual coordinen les reunions i actuacions.

Les agressions als col·lectius minoritaris són, per al fiscal, el resultat de l'auge de comentaris xenòfobs i racistes en l'entorn digital, on ràpidament es viralitzen els missatges. "El que abans es deia en el bar ara es diu a Twitter, i això és un perill per la seua expansió", ha afirmat.

També et pot interessar

stats