Saps què és el fenomen de l'androsfera?

La reacció en contra el moviment feminista es manifesta en xarxes en forma de mems i missatges d'odi

L'anomenada quarta onada del feminisme o moviments com el 'me too' expliquen aquesta reacció de l'antifeminisme digital

Proliferen a les xarxes socials els discursos que neguen l'existència de la violència contra les dones, com constaten estudis recents. Ho fan en fòrums, perfils de Twitter o webs amb missatges antifeministes, misògins i que presenten els homes com a víctimes. És el que es coneix amb el terme androsfera o manosfera. El concepte ha vingut des dels Estats Units, fusionant man (home) amb sphere (àmbit).

El professor de sociologia de la Universitat de València, Juan Antonio Rodríguez, ens explica que han aparegut certs grups d’homes que se senten atacats per les dones i el discurs feminista. Utilitzen tots els recursos d'una societat hiperconnectada per a escampar els seus missatges d'odi. “Difonen continguts de supremacia masculina, activisme masculinista” relata Alícia Villar, doctora en Sociologia, que conta com aquests missatges són una resposta reactiva al discurs feminista "la defensa del dret dels homes en contraposició al que ha sigut fins ara la defensa del dret de les dones".

Recull de mems antifeministes
Recull de mems antifeministes

Se serveixen de mems per a fer broma de la discriminació, i fins i tot de notícies falses per a negar la violència de gènere. Això, segons un estudi del Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut, està influint en la percepció que els homes joves tenen sobre la violència sexual. "La gent jove pot considerar aquest tipus de continguts com una manera també de transgressió emprant eixe tipus de missatges que van contra els discursos institucionalitzats" expliquen des de la Facultat de Sociologia de la Universitat de València.

Contrarestar-los no és una tasca fàcil. Aquestes veus expertes proposen més educació afectiva i sexual i l'ajuda de la intel·ligència artificial per a filtrar els missatges d'odi.

També et pot interessar

stats