Felip VI avisa que a Catalunya “la violència i la intolerància” no tenen cabuda

Centenars de persones s’han concentrat a Barcelona per a protestar contra la visita de la família reial.

La família reial, en el lliurament dels Premis Princesa de Girona
La família reial, en el lliurament dels Premis Princesa de Girona / Quique García (Efe)

El rei Felip VI ha fet una crida a la convivència i al civisme a Catalunya i ha assegurat que en la història de la comunitat autònoma no hi poden tindre cabuda “ni la violència, ni la intolerància, ni el menyspreu als drets i llibertats dels altres".

Així s’ha pronunciat el monarca en la primera intervenció que fa a Catalunya després de la sentència del procés, en l’acte de lliurament dels premis Princesa de Girona 2019 a Barcelona. La família reial ha assistit a l’entrega dels guardons, que enguany compleix les deu edicions, enmig de la campanya electoral i de les protestes independentistes contra la decisió judicial.

El cap de l'Estat ha defés que els valors que representen "la millor història de Catalunya" són la responsabilitat, el compromís, el respecte i l'esperit cívic, i ha afegit que aquests no poden ser “un record del passat”, sinó una realitat del present i del futur. 

El president del Parlament de Catalunya i dirigent d'ERC, Roger Torrent, ha afirmat que no reconeix l'autoritat de Felip VI i que els catalans no tenen rei. "No reconeixem l'autoritat d'un senyor que va avalar la violència policial contra els ciutadans l’1 d’Octubre", ha sentenciat. Torrent ha reivindicat la independència com una oportunitat perquè Catalunya es deslliure d'una "monarquia borbònica i corrupta que té vincles amb el feixisme", i ha afegit que és “l’única manera de construir un país millor". 

Centenars de persones es concentren contra la família reial

Centenars de persones s’han concentrat aquesta vesprada als voltants del Palau de Congressos, en l'avinguda Diagonal de Barcelona, per a protestar contra la visita de la família reial. 

Centenars de persones es concentren en l'avinguda Diagonal de Barcelona / Enric Fontcuberta (Efe)

Un grup ha bloquejat el pas cap al Palau de Congressos i ha impedit que alguns convidats accediren al recinte. Els assistents han cridat consignes com "Fora les forces d'ocupació" i "Fora el Borbó", i han portat cartells amb la imatge de Felip VI cap per avall i corones ratllades.

A més, alguns manifestants han fet una foguera en què han cremat retrats del monarca, banderes espanyoles, cartes de la baralla espanyola amb la figura del rei cap per avall i alguns cartons.

Ovació a l’interior del Palau de Congressos

La imatge de les protestes ha contrastat amb la de l’interior del Palau de Congressos, on el públic ha rebut els reis i les princeses Elionor i Sofia amb una prolongada ovació i crits de "Visca el rei" i "Visca la princesa de Girona!" a l'inici de la cerimònia de lliurament dels premis.  

A l’acte no ha assistit cap representant del govern català, i tampoc l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Per això el màxim representant municipal és el primer tinent d'alcalde, el socialista Jaume Collboni.

També et pot interessar

stats