La Fe tindrà un dels deu equips capdavanters per a tractar el càncer que la Fundació Amancio Ortega ha donat al Ministeri de Sanitat

L'aparell amb tecnologia d’alta precisió ajuda a aplicar un tractament més localitzat, especialment indicat per al càncer infantil, els tumors oculars, espinals, de la base del crani i alguns de cerebrals

La Consellera de Sanitat, el President del Govern i representants de la Fundació Amancio Ortega signant el conveni
La consellera de Sanitat, el president del govern i representants de la Fundació Amancio Ortega firmant el conveni

L'equip, d'alta precisió i última generació, s'instal·larà a l'hospital La Fe de València i "donarà servei a pacients de la xarxa pública de tota la Comunitat Valenciana, a més d'altres territoris limítrofs", segons ha anunciat la consellera de Sanitat Ana Barceló, que ha agraït la donació.

Serà el primer equip d’aquestes característiques de la xarxa pública valenciana. De fet, en aquests moments el Sistema Nacional de Salut no en disposa de cap i en l’àmbit estatal només n'hi ha dos en la sanitat privada.

D'acord amb el conveni anunciat ahir pel Ministeri de Sanitat i la Fundació Amancio Ortega, el cost màxim dels deu equips és de 280 milions d'euros; és a dir, que la despesa aproximada de cada equip equival al cost de la construcció d’entre set i nou centres de salut.

Menys danys al teixit sa que envolta els tumors

La prototeràpia és una modalitat especial de radioteràpia que empra protons en lloc de rajos X (electrons), la qual cosa permet un alliberament més localitzat de la radiació, una millor distribució de la dosi i menor irradiació de teixit sa circumdant. Això fa que siga més adequada per a pacients amb llarga supervivència i, sobretot, per a població pediàtrica.

La tècnica està especialment indicada per tractar tumors oculars, espinals, de la base del crani i alguns de cerebrals.

L'adquisició d'aquest equip permetrà no només millorar l'accessibilitat dels pacients a una teràpia capdavantera, sinó també cobrir les indicacions actuals i ajudar als nous usos que sorgisquen gràcies a la investigació científica. També afavorirà la investigació clínica i de desenvolupament tecnològic relacionada amb aquesta mena de tractament.

D'acord amb el conveni, la Fundació Amancio Ortega es farà càrrec de l'adquisició dels equips, del programari, de l'equip de dosimetria, de l'equip de cambres i del servei de formació del personal clínic.

Per la seua part, la Conselleria de Sanitat de la Comunitat Valenciana es fa responsable de la inversió necessària per a instal·lar i posar en funcionament l'equip, dels recursos humans necessaris, del pla de formació i del manteniment, així com d'assumir els pacients que corresponguen d'altres comunitats autònomes.

També et pot interessar

stats