Dos fàrmacs per a deixar de fumar, gratuïts des de hui

Sanitat finança per primera vegada dos medicaments que poden beneficiar vora 84.000 persones amb problemes d'addicció al tabac.

El cost del tractament és menys de quatre euros per dia
El cost del tractament és menys de quatre euros per dia / Arxiu

El Ministeri de Sanitat finançarà per primera vegada i a partir d'aquest dimecres dos fàrmacs per a deixar de fumar, la vareniclina (de la marca comercial Champix) i el bupropió, que poden beneficiar 83.800 persones amb problemes d'addicció al tabac. Els dos fàrmacs s'inclouen a partir de hui en la prestació farmacèutica, amb un impacte pressupostari de 7,9 milions d'euros el primer any, segons va assegurar la ministra María Luisa Carcedo.

El tabaquisme és un problema de salut púbica i suposa la principal causa de malaltia i de mort prematura evitable a Espanya. La titular de Sanitat ha destacat que l'èxit en la cessació tabàquica en persones que la duen a terme sense ajuda és del 5%, en comparació amb el 30-40% en aquelles que segueixen un tractament farmacològic específic i compten amb suport psicològic. Segons ha explicat el Ministeri, el cost del tractament per dia serà d'aproximadament de 3,55 euros per persona en el cas de la vareniclina i d'1,03 euros en el cas del bupropió (IVA inclòs).

Per tant, una persona amb una aportació farmacèutica del 40% pagaria 1,42 euros al dia en el cas de la vareniclina i 0,41 euros en el cas del bupropió. El tractament es prolonga durant dotze setmanes i la prescripció s'efectua per a un mes, després del qual es valora l'efectivitat abans d'emetre la recepta següent. Cada prescripció es realitzarà per un envàs, la qual cosa equival a un mes de tractament. Després d'això, el metge haurà de valorar l'evolució de l'efectivitat del tractament amb caràcter previ a l'emissió de la recepta següent.

Serà en l'atenció primària on es definirà quins professionals mèdics s'encarregaran d'aquesta prestació que es finançarà sota recepta electrònica a pacients que estiguen inclosos en algun programa de suport individual o grupal i complisquen els criteris establits. Aquests són tindre la motivació expressa de deixar de fumar constatable amb almenys un intent en l'últim any, fumar deu o més cigarrets al dia i tindre un nivell alt de dependència.

També et pot interessar

stats