Farina de caqui, una innovació de la UMH per a aprofitar residus industrials

Segons les veus expertes, aquest producte és compatible amb una indústria sostenible que no emet residus i també amb l'economia circular

Personal investigador de la Universitat Miguel Hernàndez a Oriola mostrant la farina de caqui
En la imatge Raquel Lucas, Juana Fernández i Manuel Viuda en el laboratori on investiguen / Morell /EFE

Personal investigador del campus d'Oriola de la Universitat Miguel Hernández (UMH) han aconseguit produir farina de caqui, una innovació natural que s'incorpora a la indústria alimentària. El nou ingredient té propietats antioxidants, colorants i nutritives i s'utilitzarà per a l'elaboració de salses, iogurts, patés, pastes i fins i tot rebosteria.

Després de fer suc de caqui, la indústria obté residus com la polpa i la pell, que habitualment no s'aprofiten, però que tractats de forma adequada es transformen en un producte estable que pot afegir-se com a ingredient amb elevat valor afegit.

L'excedent natural es deshidrata i es mol en dos processos d'escassa complicació tecnològica i relatiu baix cost per a obtindre una pols amb nombrosos avantatges per a la indústria dels aliments pel seu "alt contingut de compostos bioactius", segons ha explicat la científica Raquel Lucas González.

Lucas, membre del grup d'Industrialització de Productes d'Origen Animal (IPOA) del Centre d'Investigació i Innovació Agroalimentària i Agroambiental (CIAGRO) de la UMH, ha incorporat amb èxit aquesta farina en l'elaboració de pasta i de paté.

Sota la direcció científica de Juana Fernández López i Manuel Viuda Martos, aquest nou ingredient podria tindre una bona acceptació en el mercat com a colorant alimentari natural (pel seu color ataronjat semblant al safrà), com a lligant d'aigua o espessidor, com a antioxidant natural i, fins i tot, com a font de nutrients.

Per a Fernández López, aquesta farina és compatible amb una indústria sostenible que no emet residus i també amb l'economia circular, perquè reintrodueix en la indústria alimentària un sobrant que acabaria rebutjat.

També et pot interessar

stats