Els fans de l'astronomia comencen a reservar per a l'eclipsi del 2026, que es veurà complet a Castelló

El fenomen, que no es veu a la Comunitat Valenciana des del 1999, coincidirà amb l'època dels Perseids i amb la posta de sol

Un grup de joves de Castelló de la Plana intenta observar l'eclipsi de 1999 / À Punt NTC

El pròxim 12 d'agost del 2026 hi haurà un eclipsi solar total i Castelló serà les poques províncies de tot Espanya des d'on es veurà completament. Falten dos anys, però els fans d'estos fenòmens són previsors i ja hi ha reserves a hotels per a eixes dates.

Segons diuen els experts, per a gaudir completament d'un eclipsi s'ha d'estar dins de la zona de visió, cent quilòmetres d'amplària. Per sort, la província de Castelló està precisament situada en esta zona central, la millor per a ser testimoni de tot l'espectacle. Germán Peris, coordinador d'activitats del planetari de Castelló de la Plana, ha explicat que "si no estàs dins d'eixe marge, el veus parcialment".

Sembla que els astres s'han alineat per a fer-lo encara més atractiu, coincidint amb la posta de sol. Només durarà un minut o dos, amb pluja d'estreles, perquè coincidirà amb l'època dels Perseids, i prop de l'horitzó. Una oportunitat espectacular per a mirar cap al cel.

L'últim eclipsi total del mil·lenni que es va poder veure a la Comunitat Valenciana va ser en l'any 1999. Ni tan sols va ser un eclipsi complet: la lluna es quedà a mitges i només ocultà dos terços del sol. 

El que isqué a la llum és l'efecte de "l'eclipsimania", el terme amb el qual els més fanàtics descriuen la seua passió per esta cita astronòmica. Castelló serà, d'ací a dos anys, el centre de l'univers dels fans dels eclipsis.

També et pot interessar

stats