FAMPA de Castelló demana solucions a Educació per la vaga de neteja que afecta els institus

Les treballadores reclamen els salaris no cobrats des de gener mentre que Conselleria diu que ha pagat l'empresa i demana canvis en la llei.

Manifestació de treballadores de la neteja a les portes de la Generalitat.
Manifestació de treballadores de la neteja a les portes de la Generalitat.

La Federació d'Asociacions de Mares i Pares d'Alumnes (FAMPA) de Castelló Penyagolosa ha instat la Conselleria d'Educació perquè "prenga totes les mesures al seu abast" per a posar fi al conflicte laboral amb el servei de neteja que afecta més de vint instituts de les comarques del nord i diverses escoles infantils, entre altres edificis públics. 

En un comunicat, la FAMPA assegura tindre notícies "sobre la negativa repercussió" que la vaga està tenint en els centres educatius, alguns dels quals estan "en condicions higièniques precàries". Al mateix temps, assegura que respecta i defensa la postura que han adoptat les netejadores "davant de la precarietat laboral en què es troben."

El col·lectiu de treballadores de l'empresa concessionària, Raspeig i Netalia, està de vaga des del 18 de febrer per a protestar per l'impagament de nòmines. Reclamen els salaris que no han cobrat des del principi d’any i les liquidacions dels seus contractes fixos discontinus de l’any passat que encara continuen pendents. 

Segons ha explicat aquest dimarts Maria Pilar Feliu, portaveu de les treballadores, ara s'han assabentat que, a més dels salaris, l'empresa deu huit mesos de Seguretat Social del personal.  

El conflicte afecta en total vora 600 treballadores i treballadors de la Comunitat Valenciana, que presten el servei en 85 instituts d'educació secundària valencians, entre altres centres oficials. 

Canvis en la llei estatal

Unes desenes de dones s'han concentrat aquesta vesprada a les portes del pavelló de Borriana, on la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, havia de presidir el lliurament dels Premis Isabel Ferrer 2019. El conseller d'Educació, Vicent Marzà, present també en l'acte, ha intercanviat algunes paraules amb les treballadores concentrades. 

Marzà ha assegurat que l'empresa "té els diners" perquè la Conselleria ha pagat "en temps i forma" i que és aquesta qui "no està complint amb elles". Segons el conseller, el seu departament li ha obert expedient a l'empresa i està fent tots els esforços perquè es paguen els diners transferits i perquè el servei puga passar a una altra adjudicatària "el més prompte possible". Així mateix ha reclamat un canvi en la llei estatal de contractes, perquè "quan una empresa falla, les administracions públiques puguen pagar directament els treballadors i les treballadores".  

També et pot interessar

stats