El famós plàtan monumental de Biar vol ser Arbre del 2023 a Espanya: "Té una ombreta molt sana"

Enric Morera demana el vot per a l'exemplar centenari a través d'un vídeo divertit publicat en Twitter en què diversos iaios conten vivències

El plàtan monumental de Biar
El plàtan monumental de Biar / Ajuntament de Biar

A Biar (Alt Vinalopó) no hi ha ningú que no conega el famós plàtan monumental. Tot un símbol entre el veïnat, aquest arbre centenari ha vist passar diverses generacions pel costat i ha esdevingut el punt de reunió més popular del poble. Lloc de pas, però també de trobades i de descans a l'ombra, ara vol fer un pas més convertir-se i en l'Arbre de l'Any 2023 d'Espanya.

El premi, creat per l'ONG Boscos sense Fronteres el 2007, distingeix cada any exemplars ben cuidats i gestionats pels habitants per a destacar-lo com a patrimoni natural del territori. El guanyador es tria per votació popular, que estarà oberta fins al 10 de desembre. Però aquest concurs, a diferència d'altres, no té en compte la bellesa, la grandària o l'edat de l'arbre. El que importa és la història i la relació que guarda amb les persones i el territori; es busquen exemplars que "s'han convertit en una part integrant de la comunitat", assenyala l'organització en la convocatòria.

El plàtan de Biar té huit competidors que li disputaran el títol. Per a donar suport i ressò a la candidatura valenciana, el president de les Corts, Enric Morera, ha publicat dos vídeos divertits en Twitter en què apareix envoltat de diversos iaios del poble que conten les experiències viscudes amb l'espècimen.

L'arbre dels iaios, l'arbre de l'ombra, l'arbre dels majors, l'arbre de les reunions… Molts són els sobrenoms que se li atribueixen a aquest plàtan majestuós enclavat en ple nucli urbà de Biar, al passeig del mateix nom. Amb 26 metres d'alt, més de sis de diàmetre i trenta de copa aproximadament, té una edat estimada de 250 anys. Una vida llarga durant la qual ha donat alegries i ombra als habitants del municipi.

"És un arbre estupend, té molts anys i per ací han passat molts iaios", resumeix un dels ancians que pareix darrere de Morera. "Té una ombreta molt sana", "S'està de categoria", coincideixen els altres. "Que ens voten", demanen en cor Morera i els majors.

Qui vulga inclinar la balança a favor del plàtan ha d'entrar en el web del concurs per a votar-hi.

També et pot interessar

stats