Famílies valencianes bloquejades a Ucraïna pel nou criteri d'Afers Estrangers sobre la gestació subrogada

Els nadons no poden aconseguir passaport espanyol per a entrar a Espanya amb la seua família.

Famílies valencianes bloquejades a Ucraïna pel nou criteri d'Afers Estrangers sobre la gestació subrogada
Famílies valencianes bloquejades a Ucraïna pel nou criteri d'Afers Estrangers sobre la gestació subrogada

Unes quaranta famílies, entre les quals hi ha algunes de la Comunitat Valenciana, estan retingudes a Ucraïna amb els fills concebuts mitjançant una gestació subrogada, considerada il·legal a Espanya.

Els xiquets no poden tindre un passaport espanyol que els permeta entrar a Espanya. La causa és un canvi en els criteris del Registre Civil del Ministeri d'Afers Estrangers. Maria, una de les mares afectades, ha explicat, a À Punt Notícies, que les autoritats espanyoles no han concedit una moratòria a les famílies que ja havien iniciat el procés abans del canvi de criteri. La gestació subrogada és il·legal a Espanya. El govern central ha modificat els criteris per a adaptar la legislació espanyola a una norma europea sobre l'ús de l'ADN.

Des del passat 5 de juliol, per la llei de Protecció de Dades, Espanya està tramitant els passaports per a aquests nadons si la família demostra la paternitat davant del jutge i amb la prova d'ADN. Açò està retardant el procés, ja que els tràmits de tornada a Espanya amb el fill ara són més complicats. Les famílies afectades critiquen que les autoritats no hagen establert una moratòria per a les famílies que ja havien iniciat el procés.

Aquest és el cas del fill de Maria, que va nàixer a l'agost. La mare ha declarat que la solució suggerida per les autoritats espanyoles per a accelerar el procés és que se sol·licite un passaport ucraïnés per al xiquet per tal que les famílies, una volta a Espanya, puguen demanar les proves d'ADN per a tramitar la nacionalitat espanyola. Aquesta solució també està sent molt complicada, comenta Maria.

Marcos Jornet, de l'associació Son Nuestros Hijos, comunica que la gestació subrogada duta a terme en països on aquesta pràctica és legal "està reconeguda pel Tribunal Suprem en dues resolucions: 2/14 i 2/15". Marcos defensa que els efectes d'aquesta llei són "el respecte al vincle biològic patern i la possibilitat de consolidar la família de facto del menor mitjançant els procediments de filiació reconeguts en el nostre ordenament jurídic, és a dir, l'adopció i la possessió d'estat". Segon Marcos Jornet, es podria interpretar la llei de manera que fóra possible la gestació subrogada a Espanya.

D'altra banda, l'Oficina d'Informació Diplomàtica Espanyola a Ucraïna comunica que són conscients de la problemàtica. Confirmen que buscaran la manera de proporcionar assistència i assessorament sobre les opcions disponibles a les famílies. També asseguren que les autoritats vetlaran per l'adequada protecció d'aquestes persones.

També et pot interessar

stats