Les famílies i les dones de l'Aquarius es derivaran a Càritas i a centres de protecció

En la segona fase de l'operació d'acollida els migrants formalitzaran la petició d'asil a Espanya o a França.

Una parella de migrants de l'Aquarius a l'espera del trasllat a un nou allotjament
Una parella de migrants de l'Aquarius a l'espera del trasllat a un nou allotjament

L’Aquarius ha salpat hui dimecres al migdia del port de València. Però, a terra, encara queda molta faena a fer. El pas següent és derivar les 630 persones refugiades a centres d’acollida en aplicació  de la segona fase de l’operació Esperança del Mediterrani.

Les famílies i les dones que viatjaven en l’Aquarius canviaran en les pròximes hores el complex educatiu de Xest per allotjaments de Càritas i centres de protecció de dones de la Generalitat. Continuaran amb assistència, acompanyament i suport psicosocial personalitzats, segons ha explicat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en acabar la reunió de la comissió mixta d'Atenció i Acollida de persones desplaçades i refugiades.

La Direcció General d'Inclusió de la Generalitat i el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social coordinaran aquesta segona fase, en la qual s'aspira a "mantindre els estàndards de qualitat" durant els sis mesos en què els migrants continuran sota la protecció que els ofereix el procés d'asil. 

D'ara endavant es faran entrevistes personalitzades perquè els migrants puguen formalitzar la sol·licitud d'asil, siga a Espanya o a França. La comissió mixta ha demanat que les 12 comunitats autònomes que s'han mostrat interessades a participar en l'acolliment informen primer dels recursos de què disposen abans d'activar el procés de trasllat de cap migrant.

En la reunió, el grup d'experts de la Generalitat i el Ministeri han descartat que es produïren abusos sexuals a bord de l'Aquarius, i han informat que 6 migrants continuen encara hospitalitzats, entre els quals hi ha un menor. 

D'altra banda, respecte dels 112 menors que hi ha Alacant, Oltra ha concretat que s'estan fent proves físiques amb suport psicològic en els casos dubtosos. Si es confirmara que algun és adult, se li oferiria la possibilitat de petició d'asil i seria derivat a Xest amb la resta del grup de majors. 

També et pot interessar

stats