Familiars de les víctimes l'accident de Spanair reclamen justícia 14 anys després

L’accident va posar damunt la taula els protocols de les aerolínies i va suposar un tomb en la seguretat aèria

Acte de memòria de les víctimes del vol d'Spanair, aquest dissabte a las Palmas de Gran Canaria
Acte de memòria de les víctimes del vol de Spanair, aquest dissabte a Las Palmas de Gran Canaria / Europa Press

L'Associació d'Afectats del Vol JK5022 de Spanair (AVJK5022) ha recordat aquest dissabte a Las Palmas de Gran Canaria els 154 morts i els 18 ferits de l'accident aeri i han insistit que encara és necessari continuar lluitant per la veritat, la justícia, la memòria i la reparació.

Així s'ha posat de manifest durant l'acte en memòria dels morts pel 14é aniversari de la tragèdia, cita que ha comptat amb l'assistència de familiars i amics dels afectats, a més de diferents representants polítics de l'illa.

L'accident va posar damunt la taula els protocols de les aerolínies i va suposar un tomb en la seguretat aèria. El Parlament Europeu va aprovar el 2010 l'obligació de les aerolínies de facilitar la llista de passatgers en un màxim de dues hores.

El Tribunal Suprem va condemnar a la fi de 2021 l'asseguradora Mapfre a abonar 3,8 milions d'euros a 40 familiars en una resolució que apunta que l'accident es va produir a conseqüència de la inadequada configuració de l'aeronau per a realitzar una maniobra, imputable al pilot i copilot. 

Aquesta condemna va demostrar, segons la presidenta de l’Associació d’Afectats del Vol JK5022, Pilar Vera, “la connivència de l’asseguradora amb l’agència espanyola de seguretat aèria”.

Des de l'associació denuncien que a pesar que el Ministeri de Transport ha modificat i creat normes per a protegir a futures víctimes, no s'han corregit causes sobre l'accident de Spanair, una de les majors catàstrofes aèries a l’estat.

També et pot interessar

stats