La família Franco intenta retardar l'exhumació i demana al Suprem un aclariment de la sentència

Es qüestionen si és necessari el consentiment del prior del Valle de los Caídos per a traure les restes del dictador.

La família Franco intenta retardar l\'exhumació i demana al Suprem un aclariment de la sentència
La família Franco intenta retardar l'exhumació i demana al Suprem un aclariment de la sentència

Els nets de Francisco Franco han presentat aquest dijous davant el Tribunal Suprem una petició d'aclariment de sentència en què dona l’aval al Govern d’Espanya en funcions per a traure les restes del dictador del Valle de los Caídos i traslladar-les al cementeri d’El Pardo-Mingorrubio.

El que la família demana a l'alt tribunal és que els aclarisca si es pot dur a terme l’exhumació sense el consentiment del prior del Valle. En cas que fora necessari i aquest es negara, els nets del dictador volen saber quins passos jurídics caldria donar. Aquesta petició, que haurà d’estudiar el Suprem la pròxima setmana, suposa un nou obstacle que pot impedir traure les restes de Franco.

En la sentència, el Tribunal Suprem desestimava de ple el recurs dels nets de Franco contra l'exhumació del dictador, tot i que aquest no va ser l'únic recurs que es va presentar contra els plans del govern de Pedro Sánchez per a traure les restes del Valle de los Caídos. A més, van recórrer la comunitat benedictina del Valle, la Fundació Francisco Franco i l'Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos. Tots són recursos que continuen vius en el tribunal, ja que els jutges van esperar a resoldre primer el dels nets per ser el més complex.

Per tant, encara es manté la suspensió cautelar de l'exhumació que el Suprem va acordar fa mesos en què dictava sentència. Per tant, l'aixecament de les mesures cautelars és requisit imprescindible per a procedir a traure a Franco.

Conscient d'això, l'Advocacia de l'Estat (que representa al govern espanyol) ha sol·licitat al Suprem l'aixecament de les mesures cautelars per als tres recursos que queden, que resoldrà també la secció quarta contenciosa del Suprem la setmana vinent. Es tracta d'un formalisme necessari que, havent avalat ja l'exhumació, és previsible que siga ràpidament solucionat pel tribunal.

L'Advocacia de l'Estat demana ratificar que no cal llicència d'obres

A més, l'Advocacia de l'Estat ha demanat al Suprem una certificació de la sentència, que podria ser necessària per a remetre-la al jutge Yusty, titular del jutjat contenciós 3 de Madrid, que té paralitzada de manera cautelar la llicència d'obres per a alçar la llosa de la tomba de Franco. Aquest és un altre procediment totalment independent al del Suprem, però que també suposa un entrebanc a l'exhumació del dictador perquè té bloquejat el procediment.

El jutge haurà de moure fitxa pròximament atés que l'alt tribunal va deixar clar en la seua sentència que per a traure al dictador no es necessita llicència municipal, ja que ha sigut acordada pel govern espanyol.

També et pot interessar

stats