La família d’un malalt de Covid-19 denuncia la precarietat de l’atenció als pacients en l’antic Hospital La Fe

Sanitat va qualificar d’enganyosa una carta anònima d’una infermera que apuntava en la mateixa direcció. El PP demana que s’òbriga una investigació.

Instal·lacions de l'antic hospital La Fe de València
Instal·lacions de l'antic hospital La Fe de València / Europa Press

La família d’un malalt de coronavirus ha denunciat les condicions precàries de l’antic Hospital de La Fe de València i l’atenció que va rebre el seu pare durant l’ingrés hospitalari. Ho han fet en dues notícies publicades aquest dilluns per El Español i el diari El País.

En el seu relat, lamenten la precarietat de les instal·lacions assenyalant que no disposen d’aigua calenta, que els llits són antics, les habitacions xicotetes i que el personal es troba desbordat, de manera que no poden atendre les peticions dels pacients. En aquest sentit, narren com el seu pare es va quedar dues vegades sense menjar, una d’elles perquè se li va trencar un cobert de plàstic i el sanitari que havia de portar-ne un de nou mai va tornar. Així mateix, denuncien que quan demanava atenció mai venia ningú a atendre’l perquè el sistema de comunicació funcionava malament. Afegeixen que no descarten emprendre accions legals contra la Conselleria de Sanitat.

La descripció d’aquestes condicions apunta en la mateixa direcció que la carta anònima enviada per una presumpta infermera de l'antiga Fe de València i que es va fer viral el passat cap de setmana. En la carta fins i tot aquesta infermera anònima assenyalava que hi havia pacients nugats i que alguns li havien demanat que els matara. El relat va ser publicat pel diari digital El Español després de parlar amb altres treballadors del centre i amb testimonis.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va emetre un comunicat afirmant que la carta anònima creava un "relat enganyós que qüestiona la tasca i la bona praxi dels professionals de la sanitat valenciana", encara que no entra al detall en el contingut.

La directora general d'Assistència Sanitària, Mariam García Layunta, va anunciar que es reservava les accions legals que corresponguen "contra tots els que han donat pàbul a un escrit anònim sense cap mena d'escrúpol".

La Conselleria de Sanitat va admetre l'ús "de la contenció física amb l'objectiu d'evitar una possible caiguda o que es retire una via o una sonda" en pacients de més de huitanta anys. En el mateix comunicat, Sanitat confirma que la majoria de malalts ingressats no són lleus, tot i que l'objectiu del centre era descongestionar la pressió assistencial d'altres hospitals atenent precisament aquest tipus de pacient: "en aquests moments hi ha un centenar de pacients, dels quals només un terç són lleus. La immensa majoria són persones de més de huitanta anys que, a més, pateixen moltes malalties associades".

El PP demana una investigació d’ofici

El PP ha demanat aquest dilluns al jutjat de guàrdia que investigue d’ofici els problemes denunciats a l’antiga Fe, i que ho trasllade a la Fiscalia, segons ha anunciat la seua presidenta, Isabel Bonig.

El portaveu de Sanitat del grup parlamentari popular a les Corts, José Juan Zaplana, va demanar aquest diumenge que tant el president Ximo Puig com la consellera Ana Barceló donen explicacions sobre les condicions de l'antiga Fe. Zaplana ha assenyalat que hi ha "sospites" que la situació material dels pacients amb coronavirus "no és la més idònia, com ja va ocórrer amb els hospitals de campanya".

En aquesta línia, el diputat popular ha posat l'accent en el fet que Sanitat, a parer seu, haja reconegut "que es fan servir mitjans de contenció física a persones vulnerables i malalts de Covid amb pneumònia per falta de personal".

També et pot interessar

stats