La família d'un jove valencià demanda la Generalitat per no actuar a temps amb motiu de la malaltia mental que patia

Va aconseguir a l'inici del 2021 una resolució d'internament per via judicial i denuncien que ningú la va acatar. L'administració al·lega que la llista d'espera en els centres que li corresponien oscil·la entre 6 i 10 anys

Norberto celebrant el seu 34 aniversari / À Punt NTC

La família d'un jove valencià ha demandat la Generalitat perquè considera que no va actuar amb diligència amb motiu de la malaltia mental que va patir durant més de 25 anys i que el va dur a suïcidar-se l'estiu passat. El jove patia trastorn límit de personalitat. Va estar anys esperant l'ingrés en una residència pública, ordenat, inclús, per un jutge. L'administració al·lega que la llista d'espera en els centres que li corresponien oscil·la entre 6 i 10 anys.

Més d'un 2% de la població valenciana pateix trastorn de la personalitat. En el 10% dels casos, es tracta de trastorn límit de la personalitat. El trastorn límit de la personalitat comporta inestabilitat en les relacions, l'autoimatge i els afectes, a més d'un grau elevat d'impulsivitat.

En vista del silenci de l'administració, la família va aconseguir a l'inici del 2021 una resolució d'internament per via judicial, però denuncien que ningú la va acatar. El jove es va suïcidar sis mesos després. L'advocada de la família, Carmen Romero, ha explicat a À Punt NTC que acudiren al Síndic de Greuges i la reposta per part de serveis socials va ser que no li atorgaren plaça pública perquè hi havia una llista d'espera de 6 a 10 anys. Romera afegeix que l'administració no va activar els mecanismes per a tractar el jove.

El portaveu de la família, David Lledó, assenyala en declaracions a À Punt NTC que sap que la malaltia del seu germà no tenia solució, però que haguera pogut viure una vida "molt més digna" amb l'internament. Considera que les malalties mentals són secundàries per a l'administració i que han mamprés accions legals per a denunciar els fets i intentar que altres malalts no tinguen el mateix final. "Una persona amb càncer no esperaria 10 anys per a un tractament", assenyala Lledó.

Al desembre del 2021, a les comarques del centre hi havia 246 places públiques o autoritzades per a malalts mentals i només una vacant, segons la resposta que va remetre la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en la seua resposta al Síndic de Greuges.

També et pot interessar

stats