Experts de la Universitat d’Alacant adverteixen dels efectes del canvi climàtic als esculls costaners

Els investigadors aprofiten la celebració del Dia Mundial dels Oceans per donar a conéixer el seu projecte Extreme-Reef

Zona d'esculls investigada
Zona d'esculls investigada / Universitat d'Alacant (UA)

Experts de la Universitat d'Alacant (UA) han desenvolupat un projecte en el qual adverteixen dels efectes del canvi climàtic en els esculls costaners amb motiu de la celebració del Dia Mundial dels Oceans aquest dimarts, 8 de juny.

"La colonització per espècies exòtiques pot veure's afavorida per canvis en els règims de pertorbació a les platges rocoses", explica l'investigador del Departament d'Ecologia de la UA Carlos Sanz-Lázaro en un comunicat.

Sanz-Lázaro sosté que els impactes d'esdeveniments extrems, com tempestes a les platges rocoses, poden tindre un efecte més gran en l'estructura de la comunitat biològica en zones que estan per davall d'altes pressions antròpiques.

"Es preveu que aquests successos extrems afecten més ecosistemes que estiguen sofrint algun impacte derivat de l'activitat humana, com la contaminació", afegeix l'investigador.

Les dades parteixen del projecte "Extreme-Reef. Recerca per a l'adaptació: Coneixent els efectes dels esdeveniments de climatologia extrema en els esculls costaners", promogut per investigadors de la Universitat d'Alacant, amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

En el marc del projecte, la UA va acollir divendres passat 4 de juny una jornada investigadors dedicats a l'estudi dels impactes i l'adaptació al canvi climàtic de l'hàbitat 1170 (escull), procedents de diversos organismes de recerca nacionals com el Museu Nacional de Ciències Naturals del CSIC i l'Institut d'Ecologia Litoral, i de les universitats d'Alacant i Berna.

En l'actualitat existeixen cinc tipus d'hàbitats marins que figuren com a entorns naturals d'interés comunitari. Entre els quals hi ha l'hàbitat 1170 que correspon als esculls.

En la jornada es van posar en comú els avanços derivats per cada grup per a integrar els seus resultats i avançar en l'adaptació al canvi climàtic en àrees marines protegides.

Segons detalla l'investigador de la UA, "durant les sessions de treball es va posar de manifest la necessitat avançar en el coneixement científic i facilitar a les administracions públiques eines de gestió per a l'adaptació al canvi climàtic d'aquests hàbitats".

Des del projecte Extreme-Reef està previst que es realitzen durant juny, juliol i agost accions de divulgació sobre els efectes del canvi climàtic al sector turístic i nauticorecreatiu, combinades amb accions de ciència ciutadana.

També et pot interessar

stats